Clicky

Serotonina, hormonul fericirii

Te-ai gândit vreodată că starea ta de spirit, buna dispoziție sau, dimpotrivă, tristețea sunt influențate nu doar de factori exteriori, ci și de anumite substanțe chimice din organismul tău?
Un astfel de exemplu este serotonina, o substanță produsă la nivelul creierului, care ne ajută la reducerea stărilor de tristețe și la reglarea anxietății, dar care influențează și sănătătea oaselor.
Când nivelul de serotonină este normal, ne putem concentra mai bine și ne simțim mai echilibrați din punct de vedere emoțional, mai puțini anxioși, mai calmi și mai fericiți. Nivelurile scăzute de serotonină au un rol în apariția depresiei, în timp ce nivelurile crescute pot scadea libidoul, explică dr. Ileana Andreescu.
Pe urmă, serotonina este precursorul melatoninei, având astfel un rol în controlul ceasului intern al organismului și în reglarea ciclului somn-veghe. 
Mai mult, serotonina este eliberată din trombocite pentru a ajuta la vindecarea rănilor. Nu în ultimul rând, un nivel foarte ridicat de serotonina la nivelul oaselor poate cauza osteoporoza, ceea ce determina oasele sa devina fragile, cu aparitia fracturilor patologice.
Anumite remedii naturale ar putea determina cresterea nivelului de serotonina:
1.Expunerea la lumina puternică. Soarele sau terapia cu lumină sunt remedii recomandate în mod obișnuit pentru tratarea depresiei sezoniere. 
2.Activitatea fizică. Exercitiile fizice regulate determina o stare de buna dispozitie.
3.Alimentele cu conținut crescut în triptofan. Serotonina este sintetizată din aminoacidul esențial triptofan. Acest aminoacid trebuie să fie adus în organism prin dietă și se găsește în mod obișnuit în alimente precum ouă, nuci, brânza, ananas, carne de curcan, somon și carne rosie. Și laptele, având un conținut ridicat în aminoacidul triptofan, stimulează secreţia de serotonină, relaxând astfel psihicul.
4.Meditația și rugăciunea. Ajută la ameliorarea stresului și contribuie la o viziune pozitivă asupra vieții, care crește nivelul de serotonină.

Distribuie
post-img
Prev post

Ce plante de apartament sunt de-a dreptul periculoase

Next post

VREAU SA STII!

post-img