Clicky

SENSIBILITATEA LA CAFEINĂ: ALERGIA VS. INTOLERANȚA

Unii oameni nu-si imagineaza dimineata fără o cafea aromata, chiar abuzeaza de ea, band mai multe cani într-o singura zi, în timp ce alții pot avea mai multe efecte adverse, chiar si dupa o singura gura, cum ar fi, diaree, nervozitate, insomnie și alte simptome.

Acest lucru se poate datora unui consum excesiv, (mai mult de 400 mg de cofeină pe zi, adică aproximativ patru cești de cafea espresso), dar unora li se poate întâmpla si după o singura cană (95 mg de cofeină).

Cum foarte multe persoane consuma aceasta bautura, pe care o putem numi linistiti “sociala”, iti vine foarte greu sa crezi ca exista o alergie la cafea.

Insa, reacțiile adverse la cantități moderate de cofeină se pot datora nu numai unei alergii, ci si intoleranței la substanță.

Alergia la cofeina vs. Intoleranța

Puteți fi foarte conștient de modul în care vă afectează cofeina. Dar, uneori, este greu chiar și pentru medicul dumneavoastră să afle imediat dacă este vorba de o alergie sau de o intoleranță la cafea (cu excepția cazului în care consumul excesiv este cu siguranță exclus). Cu toate acestea, există câteva nuanțe importante de care trebuie să fii conștient.

Alergia la cofeină:

este o reacție a sistemului imunitar cu formare de anticorpi IgE;

erupție cutanată tipică, mâncărime, urticarie;

în cazuri extreme se poate dezvolta anafilaxie.

Intoleranta la cofeina:

sensibilitate excesiva la cofeina, care inhiba sinteza adenozinei si stimuleaza eliberarea de adrenalina;

tremor tipic, insomnie, indigestie;

Poate exista anxietate, dar rareori este gravă.

Alergia la cafeină

O alergie la cafeină se dezvoltă atunci când sistemul imunitar identifică greșit cofeina ca pe o substanță nocivă și eliberează anticorpi cunoscuți sub numele de imunoglobuline E (IgE) în sânge. Când se întâmplă acest lucru, organismul răspunde prin inflamație, dilatarea vaselor de sânge și umflarea țesuturilor, declanșând dezvoltarea unei erupții cutanate, mâncărimi (arsuri), urticarie (erupție cutanată pe corp care este roșie) sau umflare (buze, limbă, gât). Erupțiile cutanate sunt, probabil, principalele caracteristici distinctive dintre intoleranța la cofeină și alergia la ea.

Pe lângă simptomele dermatologice, alte semne sunt anxietatea, durerile în piept, transpirații reci, amețeli, oboseală, cefalee, palpitații, dureri articulare, dureri musculare. Spre deosebire de alte alergii alimentare, această tulburare cauzează rareori simptome respiratorii.

Simptomele intoleranței alimentare și a alergiei la cofeină pot aparea în câteva minute sau la câteva ore de la consum.

Intoleranța la cofeină

Spre deosebire de alergii, intoleranța alimentară se referă la dificultatea de a digera anumite alimente și băuturi si este adesea cauzată de lipsa unei anumite enzime necesare pentru a metaboliza un anumit nutrient. Fără un ajutor digestiv, pot apărea simptome precum balonare, diaree, gaze, crampe și dureri abdominale.

În ceea ce privește cofeina, intoleranța este adesea cauzată de efectul acesteia asupra sistemului endocrin. Când este consumată, cofeina inhibă un mesager chimic cunoscut sub numele de adenozină, care ajută la somn, stimulând în același timp producția de adrenalină. Când adrenalina este secretată în exces, poate provoca nervozitate, insomnie, amețeli, înroșire a feței, bătăi rapide ale inimii, respirație rapidă, transpirație abundentă și stomac deranjat. Dacă mai aveți si o alta intoleranță alimentară, simptomele se pot agrava și pot provoca disconfort extrem.

Factorii de risc

Ca și în cazul oricărei alte alergii, cauzele care stau la baza „aversiunii” față de cofeină sunt în mare parte necunoscute. Se crede că genetica joacă un rol cheie.

Diagnosticul

Alergia la cofeină este dificil de diagnosticat numai prin simptome. Chiar dacă se dezvoltă o erupție cutanată sau urticarie, testele de alergie sunt adesea necesare pentru a determina dacă cofeina este alergenul sau dacă se datorează unui alt ingredient din băutură. Este posibil ca anumite tipuri de boabe sau metode de prăjire să fie mai alergene decât altele. De asemenea, este posibil ca anumite ciuperci de pe frunzele de cafea sau ceai procesate să provoace o reacție alergică fără legătură cu cofeina în sine. Multe dintre aceste ciuperci produc spori pe care organismul îi consideră o amenințare biologică.

Testele cutanate pentru alergii și testele de sânge pentru anticorpi IgE sunt cele mai rapide și mai eficiente metode de diagnosticare a alergiei la cafeină. Testele pozitive vor indica o alergie la cafeină, în timp ce rezultatele negative vor indica o intoleranță.

Pot fi tratate aceste afecțiuni? Dacă alergia sau intoleranța este cronică și relativ ușoară, este prudent să nu mai consumați cafea și alte produse cu cofeină: ceai, cola, ciocolată, băuturi energizante, anumite medicamente pentru dureri de cap care contin cafeina pentru a vedea dacă simptomele dispar sau reapar din nou. Când aveți îndoieli, citiți eticheta produsului pentru a vedea dacă acesta conține cofeină, cafea, extract de cafea, ciocolată, cacao, ceai sau sirop de cola. Chiar și un produs etichetat „decofeinizat” poate conține urme de substanță, care poate stimula sistemul nervos central la persoanele deosebit de sensibile.

Intr-un articol urmator, va vom prezenta niste trucuri cum sa reduceti sau sa renuntati de tot la cafea.

Distribuie
post-img
Prev post

DE CE TRUCURI ARE NEVOIE PARUL NOSTRU PRIMAVARA?

Next post

TRATAMENT CONSERVATOR IN BOALA VENOASA CRONICA

post-img