Clicky

SECRETELE FOLOSIRII UNUI BANDAJ ELASTIC

Pansamentele elastice sunt un lucru indispensabil pentru prevenirea și recuperarea multor boli. Ele asigură compresia și fixarea fiabilă a țesuturilor în caz de luxații și entorse, ligamente rupte, vene varicoase și edem.

Pansamentul compresiv elastic este utilizat și în diverse domenii ale chirurgiei (cardiovasculară, abdominală, toracică, plastică etc.) în perioada postoperatorie.

Dar, cel mai des, bandajele se utilizeaza pentru fixare in caz de entorse, luxatii sau leziuni.

Entorsa, încordarea musculară, este o leziune comună în timpul sportului și a activității fizice. Când un mușchi este întins mai mult decât poate suporta, având în vedere elasticitatea sa, se trage departe de tendon, provocând leziuni tisulare.

Încordarea musculară poate apărea în timpul antrenamentului de forță și flexibilitate, în timpul alergării și chiar în timpul mersului. Această problemă ne poate urmari și în sezonul vacanțelor de vară și al concediilor: plimbări lungi, jocuri de echipă, amenajări.

Daca evenimentul neprevazut a avut loc, se aplică un bandaj elastic în direcția de la periferie către centrul dureros. În caz de luxație, se va fixa articulația în poziția dorită, în caz de întindere, va reduce sarcina asupra ligamentelor, iar în caz de leziune, va preveni apariția edemului sever.

Dacă sunteți predispus la luxații, evitați sporturile care le provoacă adesea, cum ar fi fotbalul, faceți un antrenament zilnic pentru intarirea mușchilor și ligamentelor, purtați pantofi cu talpă tare (papucii moi nu sunt potriviti) si includeți exerciții cu coarda în antrenamente.

Bandajul elastic se foloseste, de asemenea, pentru prevenirea sau tratamentul venelor varicoase. Mai mulți factori joacă un rol în dezvoltarea venelor varicoase: ereditatea, un stil de viață sedentar, greutatea excesivea (sarcina și nașterea, obezitatea, purtarea pantofilor incomozi), tulburările hormonale.

Principala problemă a venelor varicoase este pierderea elasticității pereților venelor, urmată de stagnarea sângelui în ele. Bandajele elastice reduc diametrul venelor, ajută la combaterea refluxului de sânge și previn congestia venoasă.

Pentru prevenirea si tratarea varicelor se folosesc bandaje de extensibilitate medie, de minim 3 m lungime si 8-10 cm latime.

Cum se aplică corect un bandaj elastic pentru vene varicoase? Bandaj se pune de îndată ce te trezești. Acoperiți nu numai zona afectată, ci și 7-10 cm deasupra. Fixați piciorul într-un unghi drept față de podea. Puneti bandajul de la baza degetelor, lăsându-le libere.

Ca metode de prevenire a venelor varicoase sunt recomandate activitatile fizice moderate (înot, ciclism), alimentația echilibrată (echilibrul de potasiu și magneziu, legume și verdeturi, uleiuri vegetale), băi de plante și unguente speciale pentru picioare, pantofi confortabili.

De ce se folosec bandajele elastice după operație?

In chirurgia estetica, bandajele sunt foarte utile, cand vine vorba de operatiile sanilor, a abdomenului sau a feselor.

Un bandaj elastic după orice operație controlează creșterea țesutului cicatricial și ajută la ameliorarea inflamației, previne blocarea vaselor sangvine și apariția cheagurilor de sânge. De asemenea, este folosit pentru fixarea articulațiilor și prevenirea emboliei aeriene.

Distribuie
post-img
Prev post

NARCISA, O FLOARE VINDECĂTOARE

Next post

BIOPSIA NODULILOR TIROIDIENI

post-img