Clicky

Scleroterapia – tratament performant pentru varice

Pentru că vremea ne permite să ne expunem pielea direct razelor soarelui “cu dinți”, este momentul să rezolvam varicele. Una dintre cele mai performante terapii este scleroterapia – o procedură medicală folosită pentru tratarea venelor varicoase și a vaselor superficiale vizibile (venectazii, vene reticulare). Este lipsită de riscuri veritabile și are o eficacitate garantată, cu închiderea acestora, efect durabil în timp.
Dr. Marina Dumitraș, Chirurgie Generală și Flebologie, Medic Primar Chirurgie Generală, Doctor în științe medicale, Clinica Skinmed, ne explică tot ce avem nevoie să stim despre această metodă minim-invazivă de tratament.
În timpul acestei proceduri, medicul injectează o substanță specială în interiorul venei. Aceasta substanță irită peretele vasului, îl face să se umfle și vasul se obstruează. În scurt timp, acesta se transformă în țesut cicatricial și apoi este eliminat.
Dr. Marina Dumitraș: “Scleroterapia, ca metodă minim invazivă de tratament se adresează micilor dilatații venoase superficiale, apărute la nivelul gleznelor, gambelor și coapselor, de diferite aspecte: roșii, albastre, purpurii. Agenții sclerozanți folosiți cel mai frecvent sunt: polidocanolul (aetoxisclerol) și tetradecil sulfatul de sodiu, care determină o reacție inflamatorie la nivelul vascular, ce duce în final la fibroza și obliterarea definitivă a vasului. Scleroterapia va îmbunătăți aspectul membrului inferior afectat. Pentru un tratament eficient pot fi necesare 2-3 ședințe la interval de 2-3 luni, astfel aspectul uniform lipsit de vascularizație vizibilă, este prestabilit. Uneori este indicată asocierea, în cadrul unui protocol terapeutic, cu ședințe de laserterapie.”.

Indicațiile scleroterapiei:
– teleangiectazii (steluțe vasculare sau venule intradermice cu diametru mai mare de 1 mm)
– venele reticulare (vene albastre sau vene subdermice, nepalpabile cu diametru mai mare de 3 mm)
– vene varicoase situate mai jos de genunchi
– varicele recurente
– vene varicoase izolate
Scleroterapia se efectuează în regim de ambulatoriu. “Preoperator este necesară o ecografie venoasă Doppler pentru a putea realiza o hartă a venelor superficiale dilatate, a celor cu valvule incompetente și a celor cu reflux. Se marchează cu un marker locurile de injectare sau se foloseste un dispozitiv „veinlight”, care evidențiază traiectul venos. Pacientul/a este așezat/ă în decubit dorsal, iar după aseptizarea/sterilizarea tegumentelor cu soluție tegumentară dezinfectantă, se injectează intralumenal venos agentul sclerozant cu un ac foarte fin.
Agentul sclerozant va produce o inflamație la nivelul endoteliului vascular, care va determina apariția unui cordon fibros și obliterarea lumenului. Odata cu injectarea agentului sclerozant vena se colorează alb în câteva minute. Postoperator, pe zonele injectate se vor aplica pansamente sterile și o fașă elastică pentru 48-72 de ore. Pacienta va purta ciorapi compresivi timp de trei săptămâni și i se vor administra antiinflamatoare și uneori chiar anticoagulant (Clexane, Fraxiparina).
Se recomandă mobilizare precoce și mers pe jos, fără a efectua efort fizic intens”, explică medicul de la Skinmed Clinic.
O ședință durează aproximativ 30 minute.
Complicații posibile în urma scleroterapiei sunt: tromboflebita, necroza cutanată, cicatrice inestetică, hiperpigmentare, reacții alergice, neoangiogeneza, eritem inflamator (roșeață), echimoza (învinețire), prurit (mâncarime) local.
Reacțiile adverse sunt rare, în condițiile efectuării standardizate a acestei proceduri, de către personal medical specializat și în urma anamnezei/consultației medicale, prin care se notează istoricul pacientului și eventualele contraindicații absolute/relative.
Contraindicațiile scleroterapiei:
– vene varicoase mari dilatate cu reflux masiv (indicație de tratament chirurgical)
– tromboflebita acută
– alergie la substanța sclerozantă
– pacienți imobilizați
– sarcina și alăptare

DR. MARINA DUMITRAȘ

CHIRURGIE GENERALĂ ȘI FLEBOLOGIE, MEDIC PRIMAR CHIRURGIE GENERALĂ, DOCTOR ÎN ȘTIINȚE MEDICALE
Distribuie
post-img
Prev post

Cimbrisorul: beneficii, utilizari, contraindicatii

Next post

Pitiriazis - cauze, manifestari si tratament

post-img