Clicky

SCHINDUFUL, BENEFICII ȘI CONTRAINDICAȚII

Legenda spune că schinduful a fost adus pe pământ de zeița Isis, având darul de a reda femeilor sănătatea, pofta de viață și puterea de seducție.

Și medicii egipteni prețuiau schinduful, pentru că această planta îi ajuta pe soldați să se refacă repede, iar pe persoanele mai în vârstă să-și păstreze vitalitatea. După perioada de glorie din Antichitate, schinduful a intrat într-un con de uitare, fiind folosit mai mult ca plantă furajeră.

La noi în țară, schinduful crește în zona sud-estică, în special în județele Constanța și Brăila. Semințele conțin glucide, lipide, uleiuri volatile, taninuri, vitamina C, aminoacizi liberi, săruri minerale. Schinduful este antiiflamator, cicatrizant, afrodisiac, depurativ, diuretic, nutritiv, tonic general.

Atenționări speciale:

Această plantă este toxică și nu se recomandă folosirea ei în cantităte mare sau de către cei cu afecțiuni renale. Este contraindicat gravidelor, deoarece poate declanșa contracții.

Persoanele bolnave de diabet aflate sub medicație vor lua schinduf doar sub supraveghere medicală, pentru că scade foarte mult nivelul glicemiei.

Moduri de preparare:

Pulbere cu miere. Se amestecă o linguriță de semințe, măcinate cu râșnița de cafea, cu miere în cantitate egală. Se consumă în cursul unei zile 2-3 lingurițe din acest amestec. Este util în cazul persoanelor care fac chimioterapie pentru tratarea cancerului, persoanelor cu diabet sau celor care au diferite afecțiuni pancreatice. Se poate face acest tratament perioade lungi de timp, chiar și în asociere cu alte plante.

Macerat. O linguriță de plantă mărunțită se lasă pentru 8 ore în 250 ml apă la temperatura camerei, după care se strecoară. Se consumă în cursul unei zile. Se pot consuma 3 căni cu macerat în afecțiunile enumerate mai sus.

Decont. Două lingurițe de semințe se macină și se pun imediat în apă, pentru a nu se oxida. Se fierb timp de 5 minute și se consumă 2-3 căni de către persoanele care au afecțiuni pancreatice sau pulmonare, inclusiv TBC, pentru refacerea organismului și creștere ponderală.

Pentru uz extern. Două lingurițe de plantă mărunțită se pun în 250 ml apă și se fierb timp de 5 minute, după care se strecoară. În toate formele de cancer se pot pune comprese sau chiar cataplasme calde sau cu ceai sau plante.

Atenție! Aceste date au scop informativ și nu înlocuiesc controlul de specialitate!

Distribuie
post-img
Prev post

CE ESTE POSTUL INTERMITENT?

Next post

OVĂZUL, ARMA SECRETĂ ÎN LUPTA CU COLESTEROLUL RĂU

post-img