Clicky

SAREA ÎN BUCATE? SAREA IN BUCATE? NU, SAREA IN COSMETICA! - Partea I

AUTOR: Doina Berescu-aromaterapeut &fondator Ecoland Production

Continuăm să scriem despre sare si ne vom opri la trei dintre cele mai cunoscute si folosite in terapiile actuale separat sau în amestecuri cu uleiuri esențiale și sinergii ale acestora.

Aș începe cu Sarea Epsom altfel cunoscută sub numele de sulfat de magneziu sau sarea amară.

Sarea Epsom (un mic oraș din Anglia) este cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru relaxarea mușchilor fiind folosită și în spa-uri pentru calitățile sale cosmetice.Principala sa calitate este de remineralizant aducând pielii un aport semnificativ de magneziu și sulf ajutând astfel la ameliorarea durerii,rigidității și tensiunii . Ca exfoliant , exfoliază delicat pielea, dar acționează și asupra celulitei fiind folosită atât în baia corporală sau în baia picioarelor.

Datorită conținutului ridicat de magneziu și sulf ajută la relaxare musculară,eliminarea stresului si a anxietății,in situația celor care au dificultăți de a dormi.Poate fi folosită și in ameliorarea afecțiunilor de tipul lumbago,sciatică,reumatism,tendinită,dureri articulare.

Sfaturi de utilizare:

– În baia corporală: 100-200 g. în apa de baie.

– În baia picioarelor: 1 până la 2 linguri de sare într-un lighean cu apă călduță.

– Ca exfoliant corporal: 1 până la 2 linguri de sare prin masaj circular pe pielea umeda.

Poate fi asociată cu uleiurile esențiale de eucalip,ienupăr,rozmarin,lămâie pentru decontractare musculară sau cu uleiurile esențiale de lavandă,petitgrain,madarină,neroli ,mirt verde ca ajutor pentru somn.

Sarea de la Marea Moartă sau o benefică baie de minerale pentru conținul ridicat de potasiu,magneziu,clor,sodiu,calciu,brom,crom,fosfor,fier,etc.

Marea Moartă (care este de fapt… un lac!) este renumită pentru conținutul ridicat de sare, aproape de 27%. Sarea sa este utilizată pe scară largă în cosmetică. Într-adevăr, concentrația mare de minerale din sarea de la Marea Moarta îi conferă proprietăți purificatoare, relaxante și hidratante dar și calmante ameliorând disconfortul articular. Poate fi folosită în exfoliere deoarece permite exfolierea pielii în profunzime dar și în băi astfel:

Sfaturi de utilizare:

– În baia corporală: 100 până la 200 gr in cada de baie apa încălzită la 37*C

– În baia picioarelor: 1 până la 2 linguri de sare într-un lighean cu apă la 37*C

– Ca exfoliant corporal: 1 până la 2 linguri. la s. prin masaj circular pe pielea umeda.

In sinergie cu uleiurile esențiale dacă urmărim obținerea unui confort muscular folosim uleiurile de rozmarin,ienupăr,eucalipt,lămâie sau daca dorim un confort articular și o acțiune liniștitoare putem utiliza uleiurile esentiale de lavandă,wintegreen,lămâie.mușețel.

Sarea de baie Himalaya

Cunoscută și folosită frecvent este și sarea de baie de Himalaya. Sarea de baie Himalaya provine din minele de sare din munții Himalaya, în special din cei localizați în Pakistan. În urmă cu 250 de milioane de ani, când munții abia începeau să capete formă, oceanele au depozitat, la baza acestora, cantități masive de sare. Deoarece depozitele de sare au fost acoperite, ulterior, cu lavă, gheață și zăpadă, timp de milioane de ani, sarea de Himalaya având reputația de a fi una dintre cele mai pure, nepoluate tipuri de sare. Bogată în oligoelemente și săruri minerale din categoria sulfaților,potasiu,magneziu,zinc,mangan,fosfor,fier,seleniu poate fi folosită pentru băi generale sau ale picioarelor ca exfoliant pentru corp sau soluții saline pentru curățarea nasului,paste de dinți și ape de gură purificatoare.

 

Cantitatea de sare necesara la o cadă de dimensiuni normale, plină cu apă este de 200-250 gr iar apa trebuie să fie cu două grade mai caldă față de temperatura corpului, pentru a beneficia din plin de proprietățile sării de baie(37*C) .Se poate adauga 1 linguriță de bicarbonat de sodiu și câteva picături de ulei esential de lavandă,ylang-ylang ,mandarine pentru relaxare sau rozmarin,camfor ienupăr pentru cei care au făcut efort fizic susținut.Durata de îmbăiere recomandată este de minim 15-20 minute, dar nu mai mult de 1 oră. După baie, aplică o cremă hrănitoare pe tot corpul cât pielea este încă ușor umedă.

Aurul alb, cum era numită sarea în timpuri străvechi, și-a demonstrat beneficiile asupra sănătății oamenilor iar dacă am fi în imposibilitate să o procurăm o vreme am realiza cât de valoroasă este..Trebuie să recunoaștem că principalul efect negativ al sării îl reprezintă consumul acesteia în exces.Să reținem că în medie că în interiorul unei persoane de 75 kg se află 0,5 kg de sare, adică peste 6,5% din greutatea corporală iar că unul dintre cele mai mari beneficii ale sării de consum este că accentuează gusturile celorlalte ingrediente.

Să o folosim cu moderație atât în consum dar mai ales să-i descoperim nebănuitele proprietăți terapeutice.

Doina Berescu

Aromaterapeut & fondator Ecoland-Production
Distribuie
post-img
Prev post

10 MITURI DESPRE SISTEMUL REPRODUCĂTOR FEMININ

Next post

INTOLERANTA LA GLUTEN

post-img