Clicky

SARCOIDOZA - O BOALĂ PULMONARĂ MISTERIOASĂ

Odată cu apariția vremii reci, pentru mulți dintre noi, tusea devine un însoțitor constant. Imunitate slăbită, stres, vreme schimbătoare si starea de rău se instaleaza imediat. Dacă nu reusiti sa scapati de simptome pentru o lungă perioadă de timp, este un motiv bun pentru a consulta un specialist. Cea mai frecventă tuse se poate transforma într-o boală gravă – sarcoidoza plămânilor.

Sarcoidoza este probabil una dintre cele mai misterioase, învăluite în taina, afecțiuni. Mai mult, când se referă la sarcoidoză, medicii spun că este o boală care vine când vrea și pleacă când vrea. Într-adevăr, este o sarcină foarte dificilă pentru medici să stabilească cauzele dezvoltării acestei boli. Datele despre prevalența sarcoidozei sunt, de asemenea, ambigue și contradictorii: unele rezultate ale cercetării spun că boala este destul de rară – puțin peste 100 de cazuri la 100 de mii de oameni, conform altora, sarcoidoza este diagnosticată mult mai des.

Ce este această boală misterioasă? Sarcoidoza este o boală autoimună, adică „dușmanii” sunt plantați în corpul nostru – propriile noastre celule imunitare. Inflamate, încep să-și atace propriul corp, cresc sub formă de granuloame (noduri mici) în tot corpul. Ele pot afecta, în principiu, orice organ, dar sarcoidoza „iubește” plămânii mai mult. Tinerii sunt expuși riscului: de regulă, pacienții care sunt diagnosticați cu o boală nu au mai mult de 40 de ani. Și cel mai adesea acestea sunt femeile.

Suspiciunea de sarcoidoză poate apărea în prezența unor astfel de simptome: febră, stare generală de rău, slăbiciune, dureri de corp, tuse prelungită, ganglioni limfatici umflați. Ultimul simptom este cel mai indicativ: din cauza lui, pacienții sunt foarte des îndrumați pentru examinare la un ftiziatru, sugerând tuberculoză. Dar, aceasta este o concepție greșită, deoarece cauzele apariției lor sunt complet diferite. Sarcoidoza este o boală neinfecțioasă, dar nu mai puțin complicată.

Dacă în stadiile inițiale nu pot exista probleme grave de sănătate, în stadiile avansate boala poate provoca dificultăți de respirație și chiar insuficiență pulmonară severă. Pentru a nu provoca probleme sub formă de leziuni ale altor organe: inima, ficatul, rinichii, ochii, articulațiile, trebuie să contactați un specialist cât mai curând posibil.

Pentru a confirma diagnosticul de sarcoidoză a plămânilor, este necesar să se efectueze o examinare. Știm cu toții că cheia unui tratament de succes este diagnosticarea exactă și în timp util. Modificări ale țesuturilor plămânilor, mărirea ganglionilor limfatici pot fi detectate folosind raze X, CT sau RMN.

Rezultatele unui test general de sânge vor „spune” despre prezența inflamației în organism. Dacă este necesar, este prescrisă o bronhoscopie – un studiu care vă permite să examinați membranele mucoase ale bronhiilor. Puteți merge in consultație la un pneumolog și puteți efectua toate aceste proceduri de diagnostic in departamentul de pneumologie. Datorită specialiștilor profesioniști și echipamentelor moderne, examinarea va fi cât se poate de confortabilă și nu va dura mult timp.

Dacă diagnosticul este de sarcoidoza, pneumologii vă vor elabora un regim individual de tratament, în funcție de stadiul bolii. De regulă, pentru a elimina inflamația, se prescriu medicamente hormonale – corticosteroizi, iar dieta este ajustată.

Din descriere reiese clar că sarcoidoza este o boală misterioasă și ambiguă, dar daca ajungeti la timp, medicii va pot ajuta să controlați aceasta boala capricioasă și să scăpați de simptomele dureroase.

Distribuie
post-img
Prev post

9 PLANTE CARE CALMEAZĂ CRIZELE BILIARE

Next post

GHICITOARE: APAR PRIMAVARA, SUNT DULCI, AROMATE SI PLINE DE CALITATI

post-img