Clicky

SĂNĂTATEA TRECE PRIN FARFURIE!

Autor : Doina Berescu – aromoterapeut & fondator Ecoland Producțion

 

Suntem astăzi din ce în ce mai conștienți de legăturile dintre nutriție și sănătate. Multe lucrări de specialitate arată impactul factorilor nutriționali asupra apariției anumitor boli și, dimpotrivă, alte studii dovedesc interesul anumitor alimente, nutrienți și comportamente în prevenirea patologiilor. Prin urmare, alimentația este un element cheie pentru menținerea sau chiar îmbunătățirea nivelului nostru de sănătate.

Prin acest articol, descoperiți elementele de bază ale nutriției cu o prezentare a nutrienților esențiali, a macronutrienților (proteine, lipide, carbohidrați), a micronutrienților (vitamine, minerale, oligoelemente) și a altor compuși activi (guaranină, curcumină etc.) care se găsesc în alimentele noastre, plus un final cu elemente surpriză !

Proteinele sunt esențiale pentru buna funcționare a metabolismului nostru. Proteinele includ proteine, aminoacizi și peptide: aminoacizii combinați formează peptidele și secvența acestor peptide formează proteinele. Proteinele sunt apoi macromolecule, formate din unul sau mai multe lanțuri polipeptidice. Există 20 de aminoacizi diferiți, dintre care 12 sunt sintetizați de corpul nostru și dintre care 8 sunt numiți „esențiali”, adică trebuie să fie furnizați de alimente pentru că nu suntem capabili să-i sintetizăm. Proteinele in cantitate suficienta ajuta la mentinerea si cresterea masei musculare dar joaca si un rol in mentinerea oaselor normale. Pentru 1 gram de proteine ​​consumate, acestea sunt 4 calorii aduse organismului.

Carbohidrații sunt principala noastră sursă de energie, sunt combustibil vital pentru creier, mușchi și unii sunt esențiali pentru buna funcționare a intestinului. Numiți în mod obișnuit zaharuri, carbohidrații sunt formați din hidrogen (H), carbon (C) și oxigen (O), formând oze. Există două tipuri de carbohidrați, carbohidrați simpli precum glucoza, lactoza și zaharoza și carbohidrații complecși precum amidonul, glicogenul sau fibrele. La fel ca și proteinele, pentru 1 gram de carbohidrați consumați, acestea sunt 4 calorii aduse organismului.

Fibrele alimentare sunt polizaharide (compuse din mai multe zaharuri simple, oze) și fac parte din familia carbohidraților. Există două clase, fibre solubile, cum ar fi pectinele, care, după cum sugerează numele lor, sunt solubile în apă, și fibrele insolubile, cum ar fi celuloza, care au o putere mare de umflare. Fibrele nu sunt digerate de enzimele tractului digestiv, ele vor avea totuși beneficii asupra reglarii tranzitului intestinal, sațietate și în prevenirea multor boli.

Fibrele furnizează mai puțină energie decât carbohidrații simpli, doar 1,9 kcal pe gram de fibre consumate.

Lipidele sunt constituenți esențiali ai corpului nostru. Sunt formați din acizi grași, dintre care există două tipuri, acizi grași nesaturați și saturați.

Acizii grași nesaturați (UGA) constau din una sau mai multe legături duble carbon-carbon (C=C), permițându-le să fie clasificați în două categorii: acizi grași mononesaturați (MUFA) și acizi grași polinesaturați (PUFA). PUFA au o singură legătură dublă, cum ar fi acidul oleic, un omega 9, în timp ce PUFA sunt alcătuiți din mai multe legături duble carbon-carbon. Dintre aceștia din urmă, găsim de exemplu omega 3 și respectiv 6 grupând următorii acizi grași, acidul alfa-linolenic și acidul linoleic, acizi grași esențiali care trebuie furnizați de alimentația noastră deoarece oamenii nu sunt capabili să-i sintetizeze.

În ceea ce privește acizii grași saturați (SFA), aceștia au doar legături carbonice simple, adică toți atomii de carbon sunt legați de atomi de hidrogen.Grăsimile nesaturate sunt preferate grăsimilor saturate în alimentație.pentru a menține nivelul normal de colesterol și nu numai. în linii mari pentru a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară în principal.

Spre deosebire de proteine ​​și carbohidrați, care oferă fiecare 4 kcal pe gram, grăsimile furnizează 9 kcal pe gram. Prin urmare, acestea au o contribuție semnificativă la acoperirea necesarului de energie.

Știați că pentru îmbunătățirea nutriței dumneavoastră puteți introduce uleiurile esențiale în alimentație ? Dacă vreți să încercați, urmăriți două criterii foarte importante: produsul final preparat să fie sănătos și gustos și timpul de gătire să fie scurt. Uleiurile esențiale pure și certificate cu grad terapeutic (CPTG) sunt aliatele noastre puternice atunci când vorbim de cele mai savuroase specialități culinare. Bineînțeles că e nevoie să ne informam și să avem în vedere care anume uleiuri se pot folosi pentru gătit ( nu toate uleiurile se pot ingera ). O metodă foarte practică este de a le dilua în ulei de măsline. Este cazul să exemplificăm. Vă ofer o rețetă simplă ce poate fi folosită la supe, sosuri, fripturi, preparate la cuptor sau grătar, fie că este vorba de carne sau legume. Într-un recipient de sticlă de 250 ml vom pune: ulei de măsline de calitate extravirgin, presat la rece ; 2 picaturi de ulei esențial de lămâie; 1 picătură de ulei esențial de busuioc; 1 picatură de ulei esențial de oregano și 2 picături de ulei esențial de piper negru. Este sufficient să îl agitați la fiecare utilizare și să folosiți cantitatea de amestec necesară preparatului dvs ca și cum ar fi doar ulei de masline. Nu este necesar să adaugați altceva decât puțină sare după gust! Și… gata! Cred că acum la final este momentul să vă mai răspund la o întrebare nerostită, aflată însă în gândul tuturor ! De ce să gătim cu uleiuri esențiale ? Poate pentru că în procesul nostru de nutriție, energia noastră contează, ne place să știm că putem pune în farfuria noastră un strop de dragoste și de bucurie. Pentru că : fac gătitul o activitate plăcută care încurajează latura creativă; pe termen lung ne ajută să economisim, uleiurile esențiale având valabilitate lungă, și pe lângă asta, folosim cantități mici din ele; sunt practice, la îndemână și se pot folosi rapid; sunt sigure și naturale, delicioase și intense; aduc beneficii pentru sănătate.

Distribuie
post-img
Prev post

VIRUSUL (ÎNCĂ) NEÎMBLÂNZIT AL HEPATITEI C

Next post

SANGERARILE GINGIVALE, CAUZE SI REMEDII

post-img