Clicky

RUJEOLA (POJAR), SIMPTOME ȘI TRATAMENT

Rujeola, numită și pojar, este o boală contagioasă, care afectează în special copiii, motiv pentru care este considerată o boală a copilăriei.

Rujeola se manifestă printr-o erupție cutanată, care apare de obicei după două săptămâni de la infectare. Persoana contaminată este contagioasă cu 5-6 zile înainte de apariția primelor simptome.

Simptomele rujeolei:

1.Febră;

2.Durere în gât;

3.Tuse;

4.Ochi roșii cu secreții abundente;

5. Pete Koplik, adică pete alb-gri care apar în cavitatea bucală.

Este bine de știut că rujeola are trei etape, respectiv:

1.Perioada de incubație, în care bolnavul este contagios și poate transmite boala deoarece simptomele nu se manifestă încă, iar pacientul nu știe că s-a infectat.

2.Faza a doua se caracterizează prin apariția febrei, stării de oboseală. Bolnavul se confruntă cu dureri musculare și dureri de cap, tuse seacă.

3. Faza eruptivă. La 3-5 zile de la debutul simptomelor, se declanșează erupția cutanată. Primele pete apar pe gât, pe față, pe brațe și pe piept. În această etapă, bolnavul are febră foarte mare, chiar și de 40 de grade.

O metodă populară pentru a determina erupția petelor este ca pe pieptul bolnavului să se pună o cârpă roșie sau o cârpă înmuiată în vin roșu. De cele mai multe ori, această metode funcționează. După câteva zile, febra scade și erupția se estompează.

Diagnostic și tratament:

Diagnosticul este stabilit de medicul specialist, care prescrie și tratamentul. Recomandările medicului trebuie urmate cu strictețe, deoarece rujeola nu este o boală banală, ci chiar poate să ducă la complicații. Acesta este și motivul pentru care vaccinul antirujeolic este înscris în schema obligatorie de vaccinare. În principiu, nu există un tratament specific pentru rujeolă, ci se urmărește scăderea febrei și tratarea celorlalte simptome.

Pe durata bolii, pacientul trebuie să fie izolat la domiciliu și să urmeze un regim alimentar strict. Odihna și hidratarea sunt de asemenea foarte importante, ele contribuind la vindecarea bolnavului și la reducerea riscului de complicații.

Distribuie
post-img
Prev post

CE ALIMENTE NE POTOLESC POFTA DE MÂNCARE?

Next post

ZUCCHINI - UN COCKTAIL DE NUTRIENȚI

post-img