Clicky

Rolul proteinelor, grăsimilor și carbohidraților în corpul uman

Orice organism pentru a functiona si pentru a se dezvolta pe deplin are nevoie de energie. De unde vine această energie? Sursa ei sunt proteinele, grăsimile și carbohidrații pe care le obținem din alimente.
Proteinele
Proteinele sunt responsabile pentru regenerarea mușchilor și țesuturilor, inclusiv a oaselor, ajută organismul să se apere împotriva infecțiilor și participă la metabolism.
Proteinele se împart în 2 categorii:
de origine animală. Această categorie include carnea, carnea de pasăre, peștele, laptele, brânza de vaci și ouăle.
de origine vegetală. Aici merită evidențiate secara, fulgii de ovăz, nucile, lintea, fasolea, soia și algele marine.
Lipsa proteinelor cauzează întârzierea creșterii și dezvoltării la copii, scăderea în greutate, imunitatea slăbită și funcționarea defectuoasă a organelor interne.
Un exces de proteine ​​este, de asemenea, dăunător pentru organism – un exces de alimente proteice în dietă poate duce, în special, la o deteriorare a funcției intestinale.
Grasimile
Grăsimile sunt o sursă de energie, țin de cald, reglează temperatura corpului. Sunt o sursă de multe vitamine, care pătrund și în corpul uman cu alimente. De exemplu, grăsimile vegetale conțin vitamina E, iar grăsimile animale conțin vitaminele A și D. Grăsimile se găsesc în aproape toate produsele de origine animală (carne de porc, vită, oaie) și în unele produse vegetale (uleiuri vegetale, nuci).
Grăsimile sunt compuși organici care sunt responsabili de „fondul de rezervă” de energie din organism, principalii furnizori de energie în perioadele de deficiență alimentară și de boală, când organismul primește o cantitate mică de nutrienți sau nu le primește deloc. Grăsimile sunt necesare pentru elasticitatea vaselor de sânge, datorită cărora elementele utile pătrund mai repede în țesuturi și celule, contribuie la normalizarea stării pielii, a plăcilor de unghii și a părului.
Lipsa de grăsime în corp duce la boli de piele, lipsă de greutate corporală și creștere. Excesul de grăsime duce la obezitate, diabet și boli cardiovasculare.
Carbohidrații
Carbohidrații oferă organismului uman mai multă energie decât proteinele și grăsimile. La fel ca proteinele și grăsimile, acestea sunt implicate în construcția celulelor umane și întăresc sistemul imunitar.
Carbohidrații sunt de obicei împărțiți în simpli și complecși, uneori sunt numiți și rapizi și lenți.
Carbohidrații simpli sunt ușor absorbiți de organism, oferă energie „rapidă”. Cei complecsi furnizează energie cu acțiune lungă, „lentă”. Sunt absorbiti mult mai greu comparativ cu cei simpli si ofera corpului energie constant, așa că este recomandat să-i preferam pe acestia. Carbohidrații rapidi (simpli) se găsesc în zahăr, dulciuri, produse de cofetărie, cei complecsi – în cereale, pâine, legume și fructe.
Cu lipsa carbohidraților se asociază pierderea de energie, proasta dispoziție, letargia și apatia. Excesul lor duce la o scădere a tonusului muscular, slăbirea țesuturilor și o creștere a greutății corporale. Bolile cu exces de carbohidrați în organism sunt mai severe și sunt însoțite de complicații.
Proteinele, grăsimile și carbohidrații sunt „fundația”, „pereții” și „acoperișul”. Pentru ca o „clădire” să nu se deformeze, trebuie să le mențineți echilibrul, mai ales în copilărie. O persoană care nu primește suficientă hrană și, prin urmare, nutrienți, moare de foame – corpul său cheltuiește tot ce poate pentru a produce energie, inclusiv nutrienții propriilor țesuturi.
Este important ca dieta sa fie echilibrata si organismul sa primeasca tot felul de nutrienti. De exemplu, o dietă predominant carbohidrați cu un deficit în consumul de proteine ​​și grăsimi dăunează foarte mult organismului, provocând o întârziere în creștere și în dezvoltarea generală.
Aproape toate procesele de viață din corpul nostru depind de ceea ce mâncăm. Fructele proaspete sunt bogate în carbohidrați. Este necesar să se evite consumul excesiv de dulciuri, produse din făină, zahăr. Nutriția rațională este esențială – și aceasta implică nu numai utilizarea în timp util a alimentelor gătite delicios, ci și includerea în dieta zilnică a raportului optim de substanțe atât de importante pentru o viață adecvată precum proteinele, grăsimile, carbohidrații, vitaminele și microelementele. Menținerea vieții umane normale depinde de combinarea armonioasă a tuturor acestor substanțe.

Distribuie
post-img
Prev post

CARE SUNT EFECTELE TRAUMEI - SORINA CRISTEA PSIHOLOG CLINICIAN

Next post

ULEIUL DE ARGAN - 8 BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE

post-img