Clicky

Ridurile: de ce apar și cum să le tratăm?

Ridurile fac parte din procesul natural de îmbătrânire a pielii. Este imposibil să scapi de aceasta, dar este foarte posibil să o încetinești. Rata de îmbătrânire a pielii depinde nu numai de ereditate (care nu poate fi modificată), ci și de factori externi, iar majoritatea dintre ei pot fi controlați.
De ce apar ridurile?
Odată cu vârsta, rata diviziunii celulare a stratului inferior al epidermei și rata de exfoliere a celulelor keratinizate încetinesc. Activitatea funcțională a celulelor dermice – fibroblaste – scade. Viteza de producție a fibrelor de colagen și a substanțelor spațiului intercelular încetinește. Proprietățile fizice ale colagenului se modifică: se acumulează colagen „inelastic”, iar asta duce la subțierea dermei. Numărul de capilare care alimentează pielea cu sânge scade, activitatea glandelor sebacee scade, funcția de barieră a pielii se înrăutățește și pierderea de lichid transepidermic crește. Ca urmare, pielea devine mai puțin elastică și fermă, iar pe ea apar pliuri, pe care le numim riduri.
Pe lângă ereditate, mulți factori influențează dezvoltarea ridurilor, printre care:
expunerea solară
fumatul și alcoolul
nutriție
stilul de viata;
deshidratarea
unele medicamente
factori de mediu

După origine, ridurile sunt împărțite în două tipuri:
Gravitationale. Ele apar datorită unei combinații de procese fiziologice din piele și acțiuni ale gravitației: pierzând fermitatea și elasticitatea, pielea își pierde capacitatea de a rezista eficient gravitației.
De expresie. Apar din cauza hipertonicității mușchilor faciali. Cel mai adesea sunt localizate pe frunte, podul nasului, în colțurile ochilor și în jurul gurii, deoarece aceste zone sunt cele mai implicate în contracțiile musculare, iar pielea acestor zone este foarte delicată, subțire și practic lipsita de grăsime.
În funcție de severitatea ridurilor, există trei tipuri:
Superficiale – este afectată doar epiderma, ridurile arată ca o plasă fină, acest tip de piele se numește „ridare fină”. Se dezvoltă ca urmare a insolației frecvente, a intoxicației obișnuite cu alcool, tutun sau ca urmare a eredității.
Medii – acestea sunt ridurile îmbătrânirii timpurii, caracteristice persoanelor cu un tip de ten mixt.
Adânci – Arată ca niste „cute” si se înrăutățesc cu vârsta.
Cum să faci față ridurilor?
În general, există mai multe moduri de a combate ridurile, fiecare dintre ele funcționând cu un anumit tip de modificări ale pielii. Cosmetologia modernă oferă multe linii de produse anti-îmbătrânire: creme, seruri, geluri, măști, uleiuri etc. Unele dintre ele, cu utilizare regulată, au un efect de durată, iar unele au un așa-numit efect de „urgența”.
Dacă vorbim de o rețea fină de riduri superficiale, care sunt asociate cu hidratarea insuficientă a pielii și expunerea la radiații ultraviolete, există șanse sa faci față problemei fara a apela la metode invazive. Dar cosmeticele sunt neputincioase când vine vorba de pliuri nazolabiale sau ridurile dintre sprâncene, lasarea pleoapelor superioare și inferioare. În orice caz, nu există un singur remediu miraculos pentru riduri. Mai degrabă, putem vorbi despre un program adecvat de îngrijire a pielii care include:
Demachiant delicat cu pH 5,5, fără agenți agresivi. Acest lucru este necesar pentru a curăța pielea fără a perturba bariera epidermică.
Peeling acid cu pH 3,5-4,5 și concentrație acidă de până la 10%. Compoziția acidă este selectată în funcție de caracteristicile pielii. Nu toate tipurile de acizi pot fi folosite pentru rozacee, pielea uscată sau, dimpotrivă, pentru tenul gras. Scopul principal al utilizării acizilor este de a îngroșa dermul și straturile vii ale epidermei, precum și de hidratare. Toate acestea contribuie la netezirea pielii.
Cremă hidratantă, care ajută la întărirea barierei epidermice și la creșterea nivelului de hidratare a pielii și, prin urmare, la elasticitatea acesteia.
Cremă sau ser cu retinol. Acestea pot fi numite pe bună dreptate un remediu pentru riduri. Cu abordarea corectă, retinolul poate transforma destul de mult pielea îmbătrânită. Insa, trebuie folosit doar cu recomandarea stricta a medicilor. Pentru ca efectele adverse pot fi devbastatoare.
Antioxidanții (vitamina C, niacinamidă etc.) sunt substanțe care au capacitatea de a crește elasticitatea pielii.
Măștile de față
Masca este un produs de ingrijire a pielii care ofera un efect rapid, dar de scurta durata. Sarcina ei este de a îmbunătăți vizual aspectul pielii “aici și acum”. Măștile chiar daca nu ne ajuta pe termen lung, pot fi un ajutor excelent pentru îngrijire.
Chiar daca gasim in comert tot felul de măști, unele femei le prefera pe cele „de casă” sau „remedii populare” pe bază de albuș de ou, fructe sau chefir, bazandu-se pe ingredientele naturale si absența conservanților.
Dar oare sunt „remediile bunicii” cu adevărat mai utile decât măștile din magazin?
Albușul de ou poate avea într-adevăr un efect de lifting datorită faptului că proteina, după evaporarea umidității, lasă o peliculă pe fata. Culmea e ca si măștile fabricate cu efect de lifting conțin o substanță proteică, precum colagenul hidrolizat. Aceasta nu trebuie neaparat evitata, mai ales ca este usor de folosit și miroase mai frumos.
Măștile din fructe de pădure și fructe (cel mai adesea căpșuni, mere și struguri) au efect răcoritor și lumineaza tenul. Acest efect se obține datorită conținutului de acizi din fructe. Si acestea se gasesc in comert, iar avantajul este ca se cunoaște cu exactitate concentrația de acizi acizi, ceea ce nu se poate spune despre produsele de casă.
Chefirul conține acid lactic, zahăr, colesterol, vitamine liposolubile, un procent mic de alcool, vitamine B. Iluminează pielea datorită acidului lactic, îngustează porii datorită alcoolului, iar colesterolul o face catifelată. Doar ca, ciuperca din chefir este o simbioză a diferitelor microorganisme și drojdii, care pe termen lung poate fi neprietenoasă cu microbiomul pielii.
Dacă mâine toate cosmeticele profesionale ar disparea din magazine, putem sa folosim linistiti rețetele bunicii, dar până atunci, cel mai bine e să ne bucuram de ele.
Prevenirea ridurilor
Există modalități de a încetini îmbătrânirea pielii? Da. Pentru asta trebie sa urmezi pasii de mai jos:
Fereste-ti pielea de expunerea la UV! Pentru a face acest lucru, se recomandă utilizarea regulată a cremelor cu factor de protecție solară.
Hidratează-ți pielea în mod regulat!
Renunță la fumat și nu bea prea mult alcool! Nicotina accelerează foarte mult îmbătrânirea pielii, iar alcoolul deshidratează pielea, ducând la deteriorarea pielii în timp.
Urmați o dietă sănătoasă, echilibrată! Amintiți-vă: zahărul și carbohidrații rafinați pot accelera îmbătrânirea pielii.
Spălați-vă fața de două ori pe zi cu un demachiant ușor! Dar nu uitați: frecarea puternică a pielii poate accelera îmbătrânirea acesteia.
Trebuie sa mentionam si gimnastica facială, care a devenit foarte populară în ultimul deceniu, promovată activ sub numele de „face fitness” sau „face building”. În ciuda popularității sale si a publicitatii, eficacitatea exercițiilor fizice pentru întinerirea facială nu a fost demostrata, iar unele exerciții sunt chiar dăunătoare si duc la apariția ridurilor.

 

Distribuie
post-img
Prev post

CÂT DE PERICULOASĂ ESTE INTOXICAȚIA CU MERCUR?

Next post

CARE SUNT EFECTELE TRAUMEI - SORINA CRISTEA PSIHOLOG CLINICIAN

post-img