Clicky

Rezerva ovariană. Tu știi care e vârsta critică?

Rezerva ovariană. Tu știi care e vârsta critică?


Rezerva ovariană (RO) este reprezentată de potențialul fertilității femeii, fiind cuantificată prin numărul de foliculi ovarieni. Aceștia se reduc în descursul vieții din cauza unor procese fiziologice sau patologice, spune dr. Alexandra Negoiță.
Fiecare femeie se naște cu un număr prestabilit de foliculi (aproximativ 1-2 milioane), acest număr scade până la 270.000-500.000 de foliculi în perioada pubertății, iar înainte de menopauză numărul se reduce până la 1000.
Vârsta critică a rezervei ovariene este consideră a fi de aproximativ 37 de ani, atunci când se regăsesc aproximativ 27.000 de foliculi ovarieni, iar după această vârstă RO scade abrupt.
Procese patologice ce influenteaza RO:
BIP (boala inflamatorie pelvina);
Intervenții chirurgicale la nivelul ovarelor pentru chisturi, formațiuni tumorale, sarcini extrauterine, abcese,etc;
IOP ( insuficiența ovariană prematură);
Tratamente precum chimioterapia, radioterapia;
Investigațiile pentru stabilirea rezervei ovariene:
Dozare AMH ( hormon anti-mullerian): este un hormon localizat în jurul ovocitului. O valoare sub 1 ng/mL arată o rezervă ovariană scazută. Între 0.5- 1.2 ng/mL indică o tranziție spre menopauză în viitorul apropiat;
FSH (hormonul foliculostimulant): este generat de ovar, acesta cuantificat împreună cu inhibina B ne da relații cu privire la rezerva ovariană scazută ( FSH >13mUI/ml, Inhibina B<45 ng/ml = RO scazuta). Ecografia transvaginală efectuată în zilele 2-5 ale ciclului menstrual ne ajută să numărăm foliculii antrali.

DOCTOR ALEXANDRA NEGOIȚĂ

DOCTOR ALEXANDRA NEGOIȚĂ

MEDIC SPECIALIST OBSTERICA GINECOLOGIE
Distribuie
post-img
Prev post

Ce este sindromul persoanei rigide? Tulburarea rară a lui Celine Dion

Next post

ALIMENTELE CARE NU TREBUIE SĂ LIPSEASCĂ IARNA DIN CĂMARĂ

post-img