Clicky

RETINOPATIA DIABETICĂ, SIMPTOME ȘI TRATAMENT

Retinopatia diabetică reprezintă o afecțiune cauzată de complicații ale diabetului zaharat și constă în deteriorarea retinei.

Dacă în stadiul incipient, retinopatia diabetică poate să nu prezinte niciun simptom, în timp, această afecțiune poate să ducă și la orbire. Retinopatia poate să apară atât la persoanele care suferă de diabet tip 1, cât și la cele care au diabet tip 2.

Cum apare această complicație?

Nivelurile crescute ale glicemiei deteriorează vasele de sânge ale retinei prin creșterea permeabilității ce determină scurgerea de lichid în straturile retinei, ducând la apariția hemoragiilor și exudatelor, explică dr. Paula Costache, medic specialist oftalmologie.

Potrivit acesteia, în cazul retinopatiei diabetice, există două stadii de dezvoltare, respectiv:

1.retinopatia diabetică neproliferativă, fără afectarea vederii în general, dar nu obligatoriu. Poate fi o formă ușoară, moderată sau severă.

2.retinopatia diabetică proliferativă, stadiul cel mai avansat când încep să apară vase noi de sânge ce se pot rupe, determinând hemoragia vitreană sau pot crea țesut cicatricial care poate tracționa retina.

Simptomele retinopatiei diabetice:

1.vedere încețoșată ce alternează cu vederea clară;

2.scăderea vederii pe timp de noapte;

3.apariția unor pete albe sau negre în câmpul visual;

4.probleme cu echilibrul corpului;

5.senzatie de durere la unul sau ambii ochi;

6.probleme de concentrare la citire sau cand te uiti la televizor.

Cum se stabilește diagnosticul?

Diagnosticul este unul clinic, bazat pe examinarea fundului de ochi și efectuarea unor investigații suplimentare, precum tomografia în coerența optică sau ecografia oculară.

Deoarece în stadiile incipiente nu există simptome, este indicat ca toți pacienții cu diabet zaharat să efectueze examenul fundului de ochi anual sau de două ori pe an, precizează dr. Paula Costache.

Metode de tratament:

Tratamentul este stabilit de medicul oftalmolog, în urma unui control de specialitate.

În stadiile avansate ale bolii, se inițiază tratament laser pentru a opri apariția și dezvoltarea vaselor noi de sânge și/sau injecții intravitreene cu agenți anti VEGF în funcție de stadiul și evoluția afecțiunii. Tratamentul complicațiilor implică intervenții chirurgicale ample, precum vitrectomie cu sau fără introducerea de ulei de silicon în interiorul ochiului, explică dr. Paula Costache.

Controlul riguros al glicemiei poate intarzia debutul si poate sa incetineasca progresia bolii. Distribuie
post-img
Prev post

BURNOUT SAU DEPRESIE?

Next post

Prajitura “Cusma lui Guguta”

post-img