Clicky

REȚETE DE MUCENICI MOLDOVENEȘTI ȘI MUNTENEȘTI

Se apropie 9 martie, ziua Sfinților 40 de mucenici din Sevastia, singura zi din an când, potrivit tradiției, se mănâncă mucenici.

La noi în țară, mucenicii se realizează diferit, în funcție de zonă, însă toți mucenicii au formă de 8. Mucenicii se pot cumpăra și din comerț sau se pot prepara acasă. Dacă doriți să mâncați mucenici făcuți de dumneavoastră, puteți să preparați fie varianta de mucenici moldovenești, fie cea de mucenici muntenești.

Mucenici moldoveneşti

Ingrediente: 500 g făină, 200-300 ml apă, 25 g drojdie, ½ linguriță de sare, 3-4 linguri de ulei, 3 linguri de zahăr, 150 g margarină, esență de rom, vanilie, coajă rasă de lămâie și portocală, stafide. Pentru garnitură, 1 borcan de 340 g de miere, nucă măcinată.

Preparare: Se amestecă drojdia cu o lingură de zahăr, o lingură de făină și puțină apă caldă, apoi se lasă 10 minute să lucreze drojdia, după care se pune maiaua peste restul de făină; se adaugă sarea, apa, margarina topită, aromele și se frământă aluatul până ce se ­desprinde de pe vas, apoi se încorporează stafidele, se omogenizează în aluat, după care se lasă la dospit.

Se împarte apoi aluatul în părți egale, se împletește în forma cifrei 8, se așază în tava tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor pentru 25 de minute. După ce s-au copt, se ung cu miere de albine topită și se presară deasupra nucă măcinată din belșug. După ce s-au răcit puțin, se pot servi, notează Lumina.

Mucenici munteneşti fierţi

Ingrediente pentru aluat: 500 g făină, 200 ml apă, ½ linguriță de sare.

Pentru fiert, 2-3 litri de apă, zahăr după gust. Pentru servit, 300 g nucă, esență de rom, coaja rasă de la o portocală și de la o lămâie, esență de vanilie, 1 plic zahăr vanilat scorțișoară.

Preparare: Se amestecă făina, apa și sarea și se frământă un aluat potrivit de tare, apoi se întinde o foaie groasă de 1,5 cm. Cu aparatul special în formă de 8 se fac mucenicii, apoi se așază pe o hârtie sau tavă; se lasă puțin la uscat, timp în care se pune o oală cu 2-3 litri de apă la fiert, cu sare și zahăr după gust. Când apa începe să fiarbă, se așază mucenicii cu grijă și se fierb la foc potrivit, apoi se adaugă mirodeniile; se mai lasă 20-25 de minute, după care se presară nuca măcinată și scorțișoara. Se pot servi atât calzi, cât și reci.

Distribuie
post-img
Prev post

ULEIUL DE NUCĂ: BENEFICII ȘI CONTRAINDICATII

Next post

GINSENG, PANACEU DE VIAȚĂ LUNGĂ

post-img