Clicky

REȚETĂ TRADIȚIONALĂ DE PASCĂ CU BRÂNZĂ DE VACI ȘI STAFIDE

Pasca și cozonacii fac parte din preparatele tratiționale românești pentru masa de Paști și ele se realizează în Joia Mare.

Desigur, aceste produse se pot cumpăra din comerț, dar dacă doriți totuși să faci pască acasă, vă prezentăm următoarea rețetă de pască cu aluat din cozonac.

Despre rețeta de aluat recomandată de Sanda Marin am mai vorbit într-un articol destinat cozonacilor pentru sărbătorile de iarnă, acum vor relua strict partea de aluat.

Ingrediente pentru aluat:

1 kg făină, 7 gălbenușuri, 4 albușuri, 300 gr zahăr, 250 gr unt, 2 linguri de ulei, lapte cât se cere (circa ½ litru).

Cum se face aluatul:

Se moaie drojdia cu puțin lapte călduț, să nu fie fierbinte, deoarece se opărește drojdia și nu mai crește aluatul, și puțin zahăr.

Separat, se opăresc 3 linguri de făină cu puțin lapte clocotit, amestecând bine ca să nu se facă cocoloașe. Când s-a răcorit destul, cât suferă mâna, se amestecă cu drojdia și se bate bine.

Se presară puțină făină, se acoperă cu un șervet și se pune la un loc cald să crească. În acest timp, se freacă gălbenușurile, întâi cu sare, ca să se închidă la culoare, apoi cu zahărul turnat câte puțin peste gălbenușuri. Se freacă bine până ce se fac ca o cremă spumoasă.

Când plămădeala este destul de crescută, se toarnă peste restul de făină, cernută într-un lighean și ținută la cald. Se amestecă, adăugând gălbenușurile, puțin lapte călduț și albușurile bătute spumă. Se frământă cel puțin jumătate de oră, aducând aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, vanilia, puțin câte puțin unt topit, cald, iar dacă aluatul este prea tare, se mai adaugă puțin lapte călduț. Se adună aluatul în covată, se acoperă cu o față de masă, se așează la clad, departe de apă sau de fereastră și se lasă să crească 2-3 ore.

Ingredinte compoziție:

400 g de aluat de cozonac. Umplutura: 500 g brânză de vaci, 3 ouă, 100 gr de zahăr, 50 g unt, 40 g făină, vanilie, 25 g stafide, ½ linguriță de sare

Cum se face:

Se freacă brânza cu untul și zahăruș. Se adaugă ouăle pe rând, sarea, apoi făina și laptele. La urmă se pune vanilia și stafidele.

Din aluatul de cozonac se întinde o foaie de vreo ½ cm grosime și de mărimea tăvii. Se unge tava cu unt și se pune foaia de aluat. Din alte două bucăți de aluat de fac niște suluri ca niște creioane, care se așează de jur împrejur , lipite de marginea tăvii, apăsând capetele ca să se unească între ele.

Compoziția se toarnă în tava cu aluatul. Se unge cu ou atât aluatul cât și brânza. Se dă la cuptor la foc potrivit. Când este gata, se scoate din formă după ce s-a răcit.

Distribuie
post-img
Prev post

ROLUL CREDINȚEI ÎN VINDECARE

Next post

TOTUL DESPRE FĂINA DE COCOS

post-img