
- 0 Comentarii
- CampionInSanatate
Remedii naturiste contra gripei
Febră mare, tuse, frisoane, urechi înfundare, dureri de cap și oboseală? Vă sună cunoscut? Este gripa și acum este sezonul ei.
Gripa este o boală care ține 6-7 și care trebuie tratată corespunzător, pentru a evita complicațiile. Mai mult, în cazul copiilor, bătrânilor și femeilor gravide este nevoie de o atenție suplimentară.
În cazul gripei, tratamentul cu antibiotic este recomandat doar dacă apare o o suprainfecție bacteriană. Rezultate foarte bune dau tratamentele naturiste, recomanda regretatul prof.univ.dr. Constantin Milică.
Mai intâi sunt recomandate ceaiurile fierbinți din plante medicinale cu proprietăți neurosedative, antiinflamatoare, emoliente, expectorante, sudorifice, antitusive.
Urmează siropurile cu extracte din plante, care ameliorează simptomele din afecțiunile cronice și acute ale tractului respirator, având efecte expectorante, bronholitice, mucolitice și antiinflamatoare.
Sunt eficiente si pastilele de supt pe bază de extracte din plante, cu gust de căpșuni, zmeură, lămâie, portocale și anason. Extern se aplică un unguent corporal cu mentol si camfor care se foloseste ca masaj și ajută la calmarea iritațiilor pe căile respiratorii și ameliorarea durerilor musculare, de tâmple și de spate.
În uz intern, pentru tratarea gripei sunt indicate ceaiurile calde din flori de tei si de soc (câte 1-2 lingurițe la o cană de apă) din care se beau 2-3 cani pe zi, îndulcite cu miere de albine.
Ce mancam și ce nu?
In primele 2-3 zile se va da bolnavului o alimentație ușoară, cu multe lichide (1,5-2 litri pe zi) sub formă de ceaiuri medicinale, supe calde, sucuri de legume (morcov, sfeclă roșie, varză roșie, tomate) și sucuri de fructe (lămâi, portocale, mere). Nu se beau ceaiuri prea fierbinți care usucă mucoasele și favorizează pătrunderea bacteriilor în corp. Lichidele consumate des păstreaza faringele umed, evită îngroșarea secrețiilor și facilitează eliminarea lor.
Supa caldă, preparată cu mult pătrunjel și mărar, reduce procesele inflamatoare de pe căile respiratorii superioare, calmează tusea și strănutul și reduce debitul secrețiilor nazale.
Treptat, se introduc în hrana zilnică lapte cald, iaurt, frunze proaspete de mărar mestecate permanent și crudități (salata verde, broccoli, varză, sfecla roșie, morcov, castraveti, tomate, pătrunjel, ceapa, ardei rosu, 2-3 catei de usturoi între mese).
Se mai adaugă rasol din carne de vită, paste făinoase, compoturi îndulcite cu miere de albine și fructe zemoase (caise, mere).
În încăperea bolnavului de gripă este indicat aerul umezit cu recipiente pline cu apă așezate pe calorifer.