Clicky

Răul de călătorie

Răul de călătorie se caracterizeaza printr-o stare generală de disconfort, greață, vărsături, paloare, vertij, somnolență, transpiratii.
Această sensibilitate are tendința de a se diminua când călătoriile sunt frecvente și regulate sau cu vârsta. Copiii, vârstnicii și femeile gravide sunt mai sensibili.
Răul de călătorie se explică prin recepționarea unor informații contradictorii și inegale la nivelul centrului de echilibru, provenind de la organul echilibrului și/sau percepției vizuale și/sau sensibilitații profunde proprioceptive, explică dr. Adriana Hristea.
Pentru a ameliora confortul călătorului care are rău de călătorie, trebuie aleasă partea cea mai stabilă a mijlocului de transport folosit (între aripile unui avion, la mijlocul unei nave, locul din față al unei mașini, autobuz), evitarea lecturii sau a jocurilor portabile video, evitarea meselor copioase și a alcoolului înainte de plecare, odihnă, suprimarea stimulării vizuale prin închiderea ochilor sau fixarea unui punct îndepărtat.
Medicamentele care pot fi utile sunt anticolinergicele si antihistaminicele. Ele pot agrava somnolența și trebuie evitat consumul concomitent de alcool.
Călătoriile intercontinentale pot perturba anumite ritmuri fiziologice si psihologice. Aceste ritmuri depind de factori de mediu precum temperatura, clima, alternanța zi/noapte.
Manifestările clinice sunt astenia, perturbarea somnului, diminuarea apetitului, diminuarea capacităților mentale și psihice.
Este extrem de importantă adaptarea imediată la ritmul local în privința orarului meselor și al somnului. Un somnifer cu actiune limitată poate fi util în cazul insomniilor din primele nopți.

Distribuie
post-img
Prev post

Tradiții culinare în lume, de Anul Nou

Next post

Ceaiuri care ajută digestia

post-img