Clicky

Quinoa roșie - un produs cu 5000 de ani de istorie

Quinoa, care este consumată de peste 5000 de ani de catre oameni, continuă să câștige popularitate și astăzi datorită profilului său nutrițional impresionant, a conținutului ridicat de proteine, fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.
Quinoa nu este doar un aliment hrănitor, ea vine în multe culori, cu diferențe subtile de gust și textură.
Quinoa roșie este o plantă originară din America de Sud. Numita și Inca roșie, incașii credeau că quinoa roșie le dă putere în timpul luptei.
Semințele de quinoa roșie sunt plate, ovale și crocante. Odată gătite, semințele se umflă pentru a forma sfere mici, cu o textură moale. Deși este considerată o cereala integrala datorită profilului său nutrițional, quinoa este clasificată din punct de vedere tehnic drept pseudo-bob deoarece nu este o plantă precum grâul, ovăzul și orzul. Cu toate acestea, ea este gătită și consumată în același mod ca și cerealele tradiționale.
Quinoa roșie nu conține gluten și este potrivită persoanelor cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten.
Sămintele de quinoa sunt bogate în fibre, proteine, vitamine și minerale, conține mangan, cupru, fosfor, zinc, fier și magneziu. De asemenea, mai are tiamină, riboflavină și vitamina B6, care sunt esențiale pentru funcționarea normală a creierului și pentru metabolism. Quinoa conține mai multe proteine ​​decât multe cereale, inclusiv grâul, orezul și orzul.
Este una dintre puținele alimente vegetale care conține toți cei nouă aminoacizi esențiali, inclusiv lizina, care este deficitară în majoritatea cerealelor. Astfel, quinoa roșie este considerată o proteină completă.
Indiferent de culoarea ei, quinoa este o sursă de antioxidanți, substanțe care protejează sau reduc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi.
Într-un studiu al proprietăților antioxidante a celor patru culori de quinoa – alb, galben, roșu-violet și negru, quinoa roșie a demonstrat cea mai mare activitate antioxidantă.
Quinoa este bogată si în flavonoide, compuși vegetali cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene. Ea are in componenta sa două tipuri de flavonoide:
Kaempferol. Acest antioxidant reduce riscul de boli cronice, inclusiv boli de inima și unele tipuri de cancer.
Quercetină. Un antioxidant care protejează împotriva bolii Parkinson, a bolilor de inimă, a osteoporozei și a anumitor tipuri de cancer.
În plus, quinoa roșie conține pigmenți vegetali cu proprietăți antioxidante, inclusiv betaxantine (galbene) și betacianine (violet), ambele fiind soiuri de betalaine, care au proprietăți antioxidante, protejează ADN-ul de deteriorarea oxidativă și are proprietăți anticancerigene.
Quinoa roșie este o sursă de fibre, dietele bogate în fibre ajută la reducerea riscului de boli de inimă, anumite tipuri de cancer, diabet de tip 2 și obezitate. Quinoa roșie conține atât fibre insolubile, cât și solubile. Fibrele solubile absorb apa si gelurile in intestin, crescand satietatea, imbunatatind activitatea inimii si reducand colesterolul total si rau (LDL).
Ca pseudo-bob, quinoa roșie nu conține glutenul care se găsește adesea în cerealele tradiționale, cum ar fi grâul, secara și orzul, fiind potrivita pentru persoanele cu boala celiaca sau intoleranta la gluten. Dar fiind bogata în fibre, poate proteja împotriva bolilor de inimă și poate îmbunătăți calitatea nutrienților într-o dietă fără gluten.

Distribuie
post-img
Prev post

TE DOARE CAPUL DE LA PARFUM? AFLĂ DE CE!

Next post

10 ALIMENTE SIMPLE CARE DETOXIFICĂ ȘI VINDECĂ ORGANISMUL

post-img