Clicky

Puterea lui „NU”. Emoțiile nerostite cauzează boli

Puterea lui „NU”. Emoțiile nerostite cauzează boli

 

 

În lumea întreagă, primul cuvânt pe care copiii învață să-l spună în mod repetat este „nu” și există un motiv bine întemeiat pentru asta.
Înainte să spunem „da”, trebuie să putem să spunem „nu”. Dacă nu știm să spunem „nu”, să spui „da” nu înseamnă nimic, a explicat psihologul Gabor Maté, la emisiunea „Garantat 100%”, de la TVR.

„Atașamentul e o nevoie absolută, dar avem și o altă nevoie, anume să fim noi înșine, să ne cunoaștem emoțiile.
Emoțiile există ca să ne protejeze. Și trebuie să putem să ne exprimăm și să ne manifestăm emoțiile. În prea multe familii din lumea asta, când copiii își exprimă emoțiile, precum furia, părinții nu le acceptă.
Părinții sunt speriați de furia copilului, părinții vor ca el să-i asculte și să fie cine vor ei să fie. Iar copilul, fiindcă simte nevoia să aparțină și să se atașeze, își suprimă sinele autentic ca să reușească asta. Și uită cum să spună „nu” și nu mai știe să pună limite”, a spus Gabor Maté.

Mintea și corpul nu pot fi separate!
„Organismul uman e în așa fel conceput, încât emoțiile și fiziologia noastră să formeze un întreg. Mulți dintre oamenii bolnavi pe care îi întâlnesc se străduiesc mereu să le satisfacă așteptările celorlalți și nu știu cum să-și asculte propriile emoții. Dacă noi nu spunem „nu”, corpul o va spune în locul nostru, sub forma unei boli”, a precizat psihologul Gabor Maté.

 

Distribuie
post-img
Prev post

SEMNELE DE ALARMA ALE FICATULUI CU PROBLEME

Next post

CELE MAI SIMPLE REGULI PENTRU UN SOMN ODIHNITOR

post-img