Clicky

PUNCTELE NEGRE: CAUZE ȘI TRATAMENT

Punctele negre sau comedoanele (sau forma comedonală de acnee) este o boală a pielii cauzată de blocarea porilor, a canalelor excretoare ale glandelor sebacee și a gurii foliculilor de păr.

Atat punctele negre, cat și dopurile sebacee subcutanate albe, se numesc comedoane

Comedoanele sunt unul dintre cele mai comune tipuri de “defecte” cosmetice pentru majoritatea locuitorilor planetei – mai mult de 90% din populație se confruntă cu problema blocării canalelor și a glandelor sebacee, iar cauza formării comedoanelor nu este întotdeauna o dereglare a fondului hormonal al corpului.

Spre exemplu, cei care au pielea grasă trebuie, in unele cazuri, să se lupte toată viața cu comedoanele și consecințele lor sub formă de cosuri și alte semne de acnee. Din păcate, sa scăpam de acnee nu este adesea atât de ușoară pe cât pare.

Tipuri de acnee comedonală

Există un tip deschis de comedoane – puncte negre pe suprafața pielii și un tip închis de comedoane, care sunt dopuri sebacee albe subcutanate.

Comedoanele deschise arata ca niste puncte neagre, care nu este specifică formațiunilor pielii, fiind rezultatul contaminării dopului sebaceu și al oxidării oxigenului conținutului lui.

Încercările de a scăpa de punctele negre, de regulă, nu aduc rezultatul dorit și nu fac decât să agraveze problema: canalul gol al glandei devine în cele din urmă înfundat din nou cu sebum (o secretie a glandelor sebacee).

Comedoanele închise sunt dopuri sebacee albe interne, subcutanate și fără deschidere externă vizibilă. Astfel de comedoane, practic, nu au contact cu mediul extern, așa că se dezvoltă sub piele.

Ca și în cazul punctelor negre, comedoanele închise nu se recomanda a fi îndepărtate singure – atunci când conținutul foliculului este stors din canale, infecția se poate extinde în zonele sănătoase ale pielii, ceea ce duce la progresia boala. În plus, deteriorarea sub formă de cicatrici și alte semne pronunțate post-acnee rămâne la locul indepartarii.

Principalele cauze de apariție a comedoanelor

Pielea este cel mai mare organ al corpului care protejează corpul de răni, reglează temperatura corpului și îndeplinește o serie de alte funcții importante.

Epiderma este stratul exterior al pielii, care se reînnoiește constant, format în principal din keratinocite. Este greu de imaginat, dar stratul superior al pielii se “actualizeaza” de aproximativ 12-15 ori pe an, adică la fiecare trei până la patru săptămâni.

Procesul de formare a celulelor noi și de eliminare a celor vechi se numește keratinizare.

În cazul unei încălcări a procesului de keratinizare, precum și cu producția excesivă de sebum, are loc formarea așa-numitelor dopuri sebacee, care umplu canalele sebacee ale pielii. În plus, există și alte motive pentru formarea comedoanelor:

  • tulburări hormonale (pubertate, tulburări ale glandelor, sarcină);

  • factor genetic;

  • malnutriție (eșecuri alimentație, deficit de vitamine și oligoelemente, consum scazut de apa);

  • îngrijire cosmetică executată incorect (produsele cosmetice sau demachiante alese incorect pot provoca formarea de comedoane și formarea de dopuri sebacee în canale, precum și o reacție alergică; curățarea slabă a pielii duce la acumularea de sebum, praf, bacterii, transpirație, cristale de sare în canale și glandele sebacee).

  • privarea de somn, stresul și obiceiurile proaste pot provoca, de asemenea, formarea de comedoane.

În unele cazuri, formarea comedoanelor este asociată cu unele boli, de exemplu, tulburări ale tractului gastrointestinal și boli hepatice.

De regulă, comedoanele se formează pe față, de-a lungul liniei părului, pe frunte, nas și în jurul nasului, pe bărbie, pomeți și obraji, în partea superioară a spatelui, pe umeri și pe piept, locuri unde sunt cele mai multe glande sebacee.

Diagnosticarea comedoanelor

Adesea, autodiagnosticarea și autotratamentul suplimentar al comedoanelor duce la consecințe nedorite, deoarece o persoană care nu are educație și experiență specială este puțin probabil să poată diagnostica cu exactitate.

Forma închisă a comedoanelor poate să semene vizual cu veruci plate sau leziuni ale pielii care apar in hiperplazia sebacee (o boală în care în care glandele sebacee se măresc, formând umflături pe față). O eroare de diagnostic și un tratament incorect autoproclamat duce adesea la formarea de noi comedoane, la dezvoltarea acneei severe și a cicatricilor.

Un cosmetolog cu experiență va stabili diagnosticul cu precizie în timpul examinării vizuale și a interogării pacientului. Dacă este necesar, pot fi prescrise teste de laborator suplimentare, un test de sânge pentru a detecta modificări hormonale, tomografie hepatică.

În timpul examinării și palpării, medicul determină tipul de piele al pacientului, determină numărul de comedoane și alte forme de acnee, dimensiunea și adâncimea acestora și, de asemenea, examinează prezența chisturilor și a inflamației.

Pe lângă defectele estetice care strica aspectul, comedoanele pot duce la consecințe și mai neplăcute, mai ales dacă se fac încercări independente de a scăpa de formațiuni. Leziunile pielii și vaselor de sânge, cicatricile, venele păianjen și procesele inflamatorii în cazul unei infecții bacteriene po fi rezultatul auto-tratamentului.

Distribuie
post-img
Prev post

BROCCOLI: BENEFICII ȘI CONTRAINDICATII PENTRU ORGANISM

Next post

HIDROLATERAPIA - O ALTERNATIVĂ PENTRU SĂNĂTATE MAI PUȚIN CUNOSCUTĂ

post-img