Clicky

Pulsul cardiac

Pulsul cardiac sau frecvența cardiacă reprezintă numărul de contracții pe care le execută inima și se măsoară într-un interval de timp de un minut.
Pulsul poate varia în funcție de mai mulți factori precum vârsta, sexul, greutatea, stările emoționale sau odihna insuficientă. De asemenea, consumul de alcool și tutun influențează pulsul inimii, crescând valorile acestuia.
Pulsul cardiac poate fi măsurat acasă cu dispozitive medicale omologate pentru utilizarea la domiciliu.
Puls mărit
Vorbim de puls mărit atunci când valorile măsurate depășesc 100 de bătăi pe minut, iar afecțiunea în sine este denumită tahicardie. În anumite situații fiziologice, precum exercițiu fizic sau situații de stres, apare tahicardia sinusală, care este un răspuns fiziologic normal al corpului nostru, explică dr. Irina Pintilie, medic cardiolog.
În situații patologice, apar aritmiile caracterizate prin creșterea frecvenței cardiace. Unele sunt însoțite și de bătăi neregulate ale inimii, cum ar fi fibrilația atrială.
Puls scăzut
Pulsul scăzut reprezintă scăderea frecvenței cardiace sub valori de 60 de bătăi pe minut, iar afecțiunea este numită bradicardie. Atunci când pulsul este scăzut, inima nu pompează suficient sânge în organism și apar simptome precum amețeală, vertij, oboseală accentuată și chiar pierderea stării de conștiență.
În somn, valoarea frecvenței cardiace poate varia și între 40 și 60 de bătăi pe minut, fără a reprezenta o problemă medicală și fără a necesita tratament de specialitate.
Valori scăzute ale pulsului apar în boala de nod sinusal, în care pot alterna rapid perioade de tahicardie cu perioade de bradicardie. De asemenea, în afectarea nodului atrio-ventricular, care face legătura electrică dintre atrii și ventriculi, poate apărea un blocaj al transmiterii electrice spre ventriculi.
Tratamentul în aceste afecțiuni este reprezentat de implantarea unui stimulator cardiac, denumit și pacemaker, care transmite impulsul electric la nivelul cavităților inimii, suplinind funcția nodului sinusal sau atrioventricular.

Distribuie
post-img
Prev post

CONSTIPATIA REMEDII NATURISTE - DOCTOR CRISTINA BOGDAN MEDICINA INTEGRATIVA

Next post

CURA CU ULEI DE FLOAREA - SOARELUI

post-img