Clicky

PSIHOSOMATICA: CE ESTE, CUM APARE ȘI CUM FUNCȚIONEAZĂ?

Psihosomatica este o ramură a medicinei care studiază relația dintre fenomenele psihologice, emoționale și sociale cu bolile corporale.

Afecțiunile psihice, precum stresul prelungit sau depresia, pot afecta direct organele și pot provoca boli care nu pot fi vindecate fără ajutorul unui psiholog. Această conexiune se numește psihosomatică.

Anxietatea înjunghie inima sau afecteaza stomacul? Asa se manifestă relația dintre psihic și sănătatea fizică.

Psihosomatica se refera la boli, tulburări și simptome care apar din cauza unei stări mentale și nu din cauza unei cauze fizice (răniri ale corpului sau infecție), cum ar fi un ulcer datorat stresului sau durerii inimii pe fondul anxietății. Medicii nu sunt in totalitate de acord cu acest lucru si mai numesc astfel de simptome fenomene psihosomatice.

Existența psihosomaticii a fost dovedită la mijlocul secolului al XX-lea. Dar oamenii au fost dintotdeauna de acord cu legătura dintre psihic și corp. Existența psihosomaticei se reflectă si în proverbe și zicători populare. Britanicii spun: „O inimă veselă este ca un medicament, dar un spirit zdrobit ofilește oasele”. Iar la noi, „inima sângerează”, cand vine vorba de sentimente puternice.

Fenomenele psihosomatice și tulburarea psihosomatică se dezvoltă din cauza stresului. Adesea, oamenii care au astfel de simptome merg mult timp la doctor și caută în zadar cauza principală și apelează la un psiholog doar atunci când sunt complet disperați, iar dupa prima sedinta, e posibil, sa nu mai revina. În plus, psihosomaticele pot exacerba afecțiunile preexistente, cum ar fi ulcerul gastric, hipertensiunea arterială, psoriazisul, eczema și bolile de inimă.

Cum funcționează psihosomatica? Oamenii de știință disting două tipuri de stres.

Stresul „sănătos”

Si se refera la starea cand începem să experimentăm o situație pe care o percepem ca o provocare careia ii putem face față. Stress ne ajută la concentrare și ne stimulează, provocând o explozie de energie pe termen scurt. Dupa ce trece aceatsa situație stresantă, persoana respectiva experimentează bucurie.

Suferință „Nesănătoasă”

Apare atunci când ne confruntăm cu o situație pe care o percepem ca pe un pericol deliberat si de nedepășit. Suferința provoacă defalcarea și epuizarea resurselor organismului și, de asemenea, afectează negativ producția de hormoni și neurotransmițători, iar acest lucru duce la o sănătate precară și la boli fizice.

De exemplu, hormonul cortizol, a cărui producție crește de mai multe ori în condiții de stres, declanșează procese care duc la deteriorarea pereților vaselor de sânge și la creșterea tensiunii arteriale.

Aceste mecanisme nu sunt pe deplin înțelese, iar oamenii de știință discută dacă psihosomatica este capabilă să provoace boli de la sine sau doar joacă rolul unuia dintre declanșatori. Cu toate acestea, însuși faptul că procesele creierului asociate cu stresul pot afecta starea fizică s-a dovedit a fi real.

Multe simptome psihosomatice sunt foarte frecvente. Orice persoana, cel puțin o dată în viață a simțit că în momentul unui stres puternic, inima începe să bată mai repede și mai puternic. Mulți au experimentat „fluturi în stomac” sau indigestie din cauza emoției sau anxietății. Astfel de tulburări temporare sunt traite de aproape toată lumea, acestea sunt manifestări normale ale psihosomaticilor, de care nu ar trebui să vă faceți griji.

Atunci când o persoană este stresată sau supărată emoțional, are reacții fiziologice destul de naturale, de exemplu, manifestări ale anxietății, cum ar fi transpirație, diaree, inspirație incompletă și tahicardie.

Metaforic, stresul „trece prin corp”. O astfel de disfuncție, deși perturbă temporar funcționarea organismului, nu îl distruge, nu provoacă boli. Există, însă, alte persoane la care stresul sau o stare emoțională depresivă nu se manifestă cu astfel de disfuncții. Și atunci tulburarea psihosomatică duce la boli reale.

In secțiile de prsihiatrie veți vedea oameni îngrijorați, emoționați, bolnavi, dar care nu au probleme de sanatate grave. In schimb, la cardiologie sunt oameni cu infarct miocardic și boli coronariene care tind să fie foarte calmi, flegmatici și chiar lipsiti total de empatie.

Principala cauză psihologică a tulburărilor psihosomatice este suprimarea emoțiilor. „Bărbații nu plâng”, „Trebuie să mă descurc singur și nu voi cere ajutor”, „Nu recunosc că sunt incompetent în ceva și nu voi merge la studii”, sunt multe dintre barierele pe care ni le impunem.

În plus, adesea o tulburare psihosomatică se dezvoltă pe fondul stresului post-traumatic, de exemplu, la persoanele care au supraviețuit unui război sau represiunii. La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, medicii britanici au atras atenția asupra unei creșteri serioase a ulcerelor de stomac în rândul soldaților și ofițerilor. Studiile ulterioare au arătat că această epidemie nu a fost legată de alimentația personalului militar sau de fumat, cauza principală au fost tulburările emoționale asociate cu operațiunile militare.

Distribuie
post-img
Prev post

CUM PREGĂTIM COPILUL PENTRU ANALIZELE MEDICALE

Next post

SANATATEA DINTILOR LA COPII DEPINDE DE PARINTI

post-img