Clicky

PRUNE, BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE ȘI CUM SĂ LE CONSUMĂM

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la producția de prune, potrivit statisticilor Eurostat.

Și nici nu e de mirare, livezile noastre sunt pline de pruni. În România există peste 34 de milioane de pruni, producția obținută în 2021 fiind de 807.000 tone de prune. De altfel, țara noastră are o tradiție îndelungată în magiun de prune sau în producția de țuică.

Beneficii pentru sănătate:

Prunele proaspete conțin 80% apă, sunt bogate în vitaminele C și K, conțin fibre, potasiu și antioxidanți.

Prunele au proprietăți diuretice, laxative, dezintoxicante și stimulente ale sistemului nervos. Prunele sunt un remediu foarte cunoscut pentru constipație, ele fiind recomandate de asemenea și pentru anumite afecțiuni ale ficatului.

De asemenea, consumul de prune contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge, fiind recomandate persoanelor care au diabet.

Datorită conținutului bogat de vitamina C, prunele ajută la întărirea sistemului imunitar. Nu în ultimul rând, prunele reduc tensiunea arterială, fiind eficiente în menținerea unei inimi sănătoase.

Mod de întrebuințare:

Prunele se pot consuma ca atare, proaspete sau uscate, sau în diferite deserturi și siropuri. Prunele proaspete, consumate dimineața, au efect laxativ, fiind foarte eficiente în combaterea constipației.

Infuzia dintr-o prună proaspătă şi o smochină la 100 ml apă se dă zilnic copiilor ușor irascibili.

Decoctul din prune uscate, din care se consumă zeama dimineaţa şi fructele seara, are eficiență în cazul inflamaţiilor splinei şi congestiei ficatului.

Extern, în cosmetică, prunele se folosesc sub formă de mască.Mască cromatică astringentă, preparată din 5-6 prune zdrobite, care se lasă pe faţă timp de 20 minute, pentru tenurile grase şi cu pori dilataţi.

Distribuie
post-img
Prev post

CÂND TRECEM LA ORA DE VARĂ ȘI CUM NE ESTE AFECTAT ORGANISMUL

Next post

ȘASE REMEDII NATURISTE PENTRU TUSE

post-img