Clicky

Provocare dificilă: refuza carnea timp de trei săptămâni!

Internetul este plin de provocari, de la unele simple pana la cele mai ciudate si chiar periculoase pentru candidati, mai ales pentru cei tineri, care, neavand discernamant, cad in tot felul de capcane.

Mai nou, sunt tot felul de challenge-uri alimentare de detox, low-carb sau chiar keto. Incercam sa va prezentam o provocarea vegană si sa va explicam prin ce poate trece un canditat. Refuzul de a tortura animalele se poate transforma în tortură umană.

Vegan Challenge este un proiect care te provoaca sa renunti timp de 22 de zile la carne si sa-ti axezi nutriția pe bază de legume, cu sprijinul nutriționiștilor și al mentorilor vegani cu experiență. Totul se desfasoara in grupuri inchise pe telegram sau WhatsApp unde se posteaza informații utile despre veganism, articole, rețete si prelegeri. Se fac schimb de rețete și poti pune întrebări. Fiecare candidat isi alege un ritm confortabil pentru el.

Baza veganismul nu este doar o dietă, ci refuzul de a consuma ființe vii drept hrană. Omul fiind omnivor, consumul de carne este acceptat și aprobat din punct de vedere social. Toată lumea din jur o face și ni se pare fireasca această ordine.

În diferite societăți, unele animale sunt recunoscute ca fiind apte pentru hrană, în timp ce altele sunt pentru dragoste și companie. Intr-o parte a lumii, un câine este prietenul unui bărbat, iar in alta este mâncare. Undeva o vaca este o sursă de proteine, iar undeva un animal sacru.

Animalele recunoscute drept hrană, sunt depersonalizate. De exemplu, carnea unei vaci se numește carne de vită. Porcii au de multă vreme imaginea unor animale leneșe și murdare, apte doar pentru a fi mancate. Este neplacut pentru consumator să știe că atat vacile, cat și porcii se ataseaza de puii lor si chiar au încredere în omul care ii ingrijeste și cu siguranta nu vor să devină sub nicio forma cina cuiva.

Cruzimea producției de carne și a produselor de origine animală este ascunsă. Reclamele arată pui fericiți care trăiesc la fermă ca intr-o stațiune și vaci care pasc liber în pajiști. Realitatea este foarte diferită de această imagine.

Dar sa revenim la renuntarea la carne. Daca te hotarasti sa accepti provocarea, prima săptămână va trece cu entuziasm. Vei descoperi retete noi si chiar alimente pe care poate nu le-ai gustat niciodata (de exemplu, tofu, hummus sau pateuri vegetale). Vei citi cu mai multa atentie etichetele de ingrediente ale produselor.

Cel mai greu iti va fi să renunți la lapte, în special la telemea sau la brânza de vaci. Cu cat tii mai multe zile dieta vegana, cu atat incep sa apara dificultăți. Este mult mai greu decât iti imaginezi.

Consumul de carne este un obicei incetatenit pe care doar o motivație foarte puternică îl poate inlatura. Sunt multe etape deosebit de dificile:

Înlocuirea proteinelor. Nu ai probleme cu proteinele in viata de zi cu zi, din moment ce iubesti curcanul, puiul si produsele lactate. Daca tii o dietă vegetariana, va trebui să mănânci chifteluțe de soia și tofu, care nu au nici pe departe gustul pe care il doresti. Unui mancator de carne nici una din cele de mai sus nu-i va aduce bucurie.

In loc sa inventezi si sa experimentezi tot felul de chiftelute din morcovi sau cartofi, maI bine alegi doar mancarurile vegane cu care esti deja obisnuit, cum ar fi fasolea, orezul sau cartofii fierti sau prajiti.

Viata socială. Provocarea nu doar ca nu te lasa sa mananci, ci iti afecteaza si viata sociala. A fi vegan într-o lume non-vegană nu este deloc ușor. Daca nu locuiesti singur și mai si gatesti pentru familie, vei fi nevoit să gătesti de două ori mai mult decât de obicei: pentru tine și pentru ceilalti. Este si foarte greu sa salivezi langa o bucată de carne prăjită.

Cu atat mai grav este atunci cand iesi cu prietenii, în mare parte mâncători de carne. Când toată lumea din jurul tău mănâncă preparate din carne, tu trebuie să mănânci doar legume și să fii pe jumătate înfometat. Toate acestea provoacă disconfort psihologic.

Costul produselor. Prețurile pentru produsele și deserturile vegane sunt mult mai mari decât pentru cele obisnuite. De exemplu, costul unui litru de lapte de orez, soia, cocos sau migdale pleaca de la 16 lei, iar cel de vacă costa in jur de 6 lei. O prăjitură cu ouă și lapte poate costa in jur de 15 lei, in timp ce pentru una vegana va trebui să plătești aproape dublu.

Gusturi neobișnuite. Acest punct poate fi atribuit atât plusurilor, cât și minusurilor. Multe preparate vegane s-au dovedit a fi lipsite de gust. Dar, în același timp, poti descoperi o mulțime de lucruri noi, cum ar fi laptele de cocos, tot felul de deserturi row-vegane.

Varietate alimentară. Când elimini mai multe grupuri mari de alimente din dieta ta, trebuie să introduci ingrediente noi. Pe lângă legumele obișnuite, in meniul tau pot sa apară tot felul de cereale și alte produse noi, pe care pana atunci nici nu te-ai fi gandit sa le incerci.

Ieșirea din zona de confort. Obiceiurile alimentare sunt dezvoltate de-a lungul anilor și este greu să renunți la un stil de viață familiar într-o singură zi. Chiar daca nu esti genul care poate sa renunte definitiv la carne, poti incerca să mananci vegan de cel puțin 2-3 ori pe săptămână. Acest lucru este bun pentru sănătate și mediu.

Daca te decizi sa tii o perioada vegetariana, planifica-ti dieta cu un nutriționist. El vă va spune ce suplimente alimentare trebuie să luați și cum să vă planificați cel mai bine meniul, astfel încât organismul să primească toate substanțele necesare.

Distribuie
post-img
Prev post

DE CE PRESIUNEA INTRAOCULARĂ STRICĂ VEDEREA?

Next post

CUM PUTEM AVEA DINTI PERFECTI

post-img