Clicky

PROTOCOLUL RICE, 4 REGULI DE PRIM AJUTOR PENTRU ENTORSA DE GLEZNĂ

Entorsa de gleznă este cea mai comună leziune produsă la nivelul membrului inferior și apare ca urmare a întinderii excesive sau a rupturii ligamentelor gleznei. Aceasta se poate produce atât în timpul activităților sportive, cât și în timpul exercitării activităților zilnice.
Pentru o vindecare completă și pentru redarea în întregime a forței și mobilității gleznei afectate, indiferent de nivelul leziunii produse, pacientul trebuie să se afle sub atenta supraveghere a medicilor și să urmeze indicațiile oferite de aceștia, precizează, pe site-ul său, dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped.
Potrivit acestuia, în ortopedie există protocol RICE. RICE este un acronim care îi ajută pe oameni să rețină 4 reguli de prim ajutor pe care trebuie să le respecte în caz de accidentări până ajung la consult la medicul ortoped.
În ce constă metoda RICE?
REST – Repaus
Durerea este principalul semn că ceva nu este în regulă cu corpul. Îndată ce un pacient simte durere, primul și cel mai important lucru pe care îl poate face este să se oprească din orice activitate care solicită zona respectivă din corp. Primele două zile de după un accident sunt cele mai importante din această perspectivă. În cele mai multe cazuri chiar și o activitate fizică care pare banală, cum ar fi mersul pe un picior accidentat poate agrava foarte mult diagnosticul final și implicit perioada de tratament și recuperare.
ICE – Gheața
Gheața este singurul instrument care reduce durerea și inflamația. Pacientul trebuie să aplice un pachet cu gheață (obligatoriu acoperit cu un prosop) pentru 15-20 de minute la fiecare două ore în primele 2 zile de după accident. Dacă nu aveți o pungă cu gheață, puteți folosi o pungă cu legume înghețate.
COMPRESSION – Compresia
Este important ca zona afectată să fie prinsă într-un elastic medical, un bandaj, care să oprească inflamația. Acesta trebuie pus în așa fel încât să nu strângă prea tare și să întrerupă circulația sângelui. Dacă țesutul de sub bandaj se răcește sau se învinețește, acestea sunt semne că bandajul trebuie așezat din nou și lăsat mai puțin strâns.
ELEVATE – Ridicarea membrului afectat
Este crucial ca membrul afectat să fie ținut ridicat deasupra nivelului inimii atunci când se stă în repaus. Circulația sângelui în zona afectată va fi îmbunătățită și se vor reduce riscurile formării unor trombi, a inflamației locale, a durerii și a vânătăilor. Pacientul trebuie să stea în această poziție sprijinindu-se pe perne sau pe orice ar putea să-i țină ridicate mâna sau piciorul afectat cât mai mult timp din cele 48 de ore cât va sta în repaus.
În momentul în care persoană accidentată respectă regulile de prim ajutor, el pornește de la cele mai bune premise pe drumul tratamentului și al vindecării!

Distribuie
post-img
Prev post

CUM SĂ SLĂBEȘTI UȘOR MESTECÂND BINE MÂNCAREA

Next post

EXCLUSIV! 200 LEI PE LUNA - DOCTOR ALIN UDEANU STOMATOLOG

post-img