Clicky

PROPRIETĂȚILE UTILE ALE BULGURULUI

Ce fel de cereala este bulgurul, care sunt proprietățile sale benefice pentru corpul uman, cum poate fi gătit și de ce este atât de important pentru o nutriție adecvată? Toate acestea le aflati din articolul ce urmeaza.

Daca ar fi sa incercam sa gasim originile bulgurului, ar fi imposibil să gasim un punct pe harta lumii. Descoperirile arheologice, manuscrisele antice și cărțile de bucate vechi dovedesc că bulgurul era popular în Balcani, Orientul Mijlociu și Caucaz, în regiunile de nord ale Indiei, Pakistanului și regiunile de sud ale Rusiei. A fost folosit ca hrana cel putin din secolul al IX-lea i.Hr. În diferite limbi, produsul are mai multe denumiri: pliguri, dalia, bulgor, burgol, burgul, burgel, gurgur.

Bulgurul sunt boabe de grâu care sunt tinute la aburi, uscate și apoi zdrobite. Rezultatul este un bob tare cu o aromă subtilă de nucă.

Beneficiile bulgurului

Bulgurul conține multe substanțe necesare organismului. Beneficiile acestui produs sunt de netăgăduit, cel puțin datorită prezenței fibrelor care reprezintă 12,5 g la 100 g de cereale crude. Conform acestui indicator, produsul depaseste de 1,5 ori hrișca și de 11 ori orezul.

Beneficiile pentru sănătate ale bulgurului se datorează în principal conținutului ridicat de fibre din cerealele integrale. Datorita fibrei alimentare, produsul ajuta digestia, mentinend sanatatea intestinala si controlul greutatii. Dietele bogate în fibre și sărace în grăsimi ajută la reducerea riscului de cancer și boli coronariene.

Să vedem ce alte proprietăți utile are bulgurul:

1. Menține greutatea normală

O dietă bogată în fibre este bună pentru pierderea în greutate. Astfel de alimente cresc senzația de sațietate chiar și fără o masă bogată în calorii și hrănesc corect bacteriile intestinale.

Studii recente arată că, microbiota tractului gastrointestinal uman este în mare măsură implicată în producerea, stocarea și consumarea energiei din dietă. Acesta poate fi un alt factor care leagă malnutriția de obezitate. Dacă în meniu nu sunt suficienți carbohidrați din cereale integrale, pofta de dulciuri poate crește, iar consumul lor în cantități mari poate duce nu numai la formarea unei microbiote anormale, ci și la creșterea în greutate.

2. Controlul glicemiei

Cu o dietă cu multe fibre, absorbția grăsimilor și a zaharurilor în intestinul subțire încetinește, datorită faptului că nivelul zahărului din sânge este reglat, iar metabolismul se îmbunătățește. Datorită indicelui glicemic scăzut, bulgurul fiert este absorbit de organism și transformat lent în zahăr, astfel încât cerealele sunt destul de potrivite pentru diabet.

Consumul predominant de produse din cereale integrale reduce riscul de a dezvolta diabet de tip II. Aceste alimente contribuie la un nivel mai sănătos de zahăr din sânge și la creșterea sensibilității la insulină. La rândul său, acest lucru ajută la gestionarea diabetului. Oamenii de știință nu sunt siguri dacă fibrele sunt responsabile pentru aceste beneficii, poate din cauza altor compuși prezenți în cereale, dar experții sunt de acord că cerealele integrale, inclusiv bulgurul, ajută la îmbunătățirea controlului zahărului din sânge.

3. Reduce riscul pentru sistemul cardiovascular

Bulgurul, ca parte a unei diete echilibrate, este o modalitate suplimentară de a reduce riscul de apariție și dezvoltare a bolilor inimii și vaselor de sânge.

Un studiu a arătat că fiecare 10 g de fibre adăugate în dietă a redus riscul de deces din cauza bolilor coronariene cu 17-35%. Un alt studiu a constatat o reducere semnificativă a riscului de boli de inimă (până la 20%) la persoanele care au consumat 50 de grame de cereale integrale pe zi.

Dincolo de aceste beneficii pentru sănătate ale bulgurului, această cereală este o sursă de carbohidrați complecși, minerale si multe vitamin.

În bulgurul gătit în apă, nu există colesterol și zahăr, în timp ce fibrele sunt de 4 g (de trei ori mai puține decât în ​​cerealele uscate). Cu un astfel de fel de mâncare, o persoană este rapid saturată, consumând în același timp mai puține calorii. Prin urmare, bulgurul fiert este adesea inclus în dietele de slăbire.

În plus, organismul primește substanțe valoroase, cum ar fi: vitaminele A, E, B1, B2, B4, B6, B9, Vitamina K, niacină (acid nicotinic), mangan, magneziu, sodiu, fier, folat, cupru, potasiu, calciu, zinc, seleniu. Când bulgurul este fiert, acești nutrienți sunt păstrați în întregime, spre deosebire de hrișcă și orez.

Produsul este, de asemenea, potrivit si pentru mancarea bebelusilor. Un astfel de terci ar trebui adăugat în dieta copilului conform regulilor de introducere a alimentelor complementare, folosindu-se la început numai cereale măcinate fin.

Bulgurul uscat are o cantitate mai mică de carbohidrați decât hrișca și orezul alb, dar cantitatea de proteine predomină în comparație cu alte cereale.

Efectele adverse in urma consumarii bulgurului sunt posibile, dar numai dacă organismul este sensibil la gluten, are boala celiacă sau alergie la grâu.

Gradul de măcinare a bulgurului nu afectează proprietățile sale benefice, dar totuși dimensiunea contează. Cerealele mici sunt bune pentru terciuri, supe și salate, cele mari – pentru pilaf sau garnitură.

Una dintre cele mai frecvente întrebări este dacă bulgurul trebuie spălat înainte de gătit. Majoritatea gospodinelor sunt sigure că acest lucru este necesar. Cu toate acestea, în timpul producției, astfel de cereale sunt supuse unui tratament termic, așa că bucătarii profesioniști consideră că nu este necesară clătirea. Ei recomandă să prăjiți ușor cerealele în ulei înainte de a fi gătite pentru a le spori aroma caracteristică a nucilor.

Produsul se potrivește bine cu legume și ierburi, este bun ca garnitură pentru carne sau pește, ciuperci prăjite și conservate, fructe de mare sau legume proaspete, prăjite și înăbușite (cu excepția cartofilor). Se mai pot prepara supe, pilaf, cotlet vegetarieni, garnituri și chiar deserturi.

Când gătiți această cereală, se pot adauga cel mai adesea condimente precum scorțișoară, boia de ardei, anason stelat, cuișoare, rozmarin, curry, cimbru și maghiran.

Distribuie
post-img
Prev post

REȚETĂ DE COZONAC FĂRĂ ZAHĂR, NUMAI BUN ȘI PENTRU PERSOANELE CU DIABET

Next post

FRACTURA DE ȘOLD

post-img