Clicky

PRIMUL AJUTOR ÎN CAZ DE DEGERĂTURI

Deși traversăm o iarnă blândă, în ultimele zile s-au înregistrat temperaturi destul de scăzute și în țara noastră, motiv pentru care ne-am gândit să abordăm tema leziunilor produse de frig.

Aceste leziuni sunt mai frecvente în cazul persoanelor care lucrează iarna afară în frig sau în cazul celor care practică sporturi de iarnă.

Semnele care arată că vă confruntați cu degerături sunt: senzația de răceală, înțepături, furnicături în zona afectată, dureri sau chiar senzația de arsură. Cele mai afectate zone sunt obrajii, nasul, urechile degetele de la mâini sau de la picioare, explică dr. Valentin Popescu, medic primar medicină de urgență.

În funcție de gravitatea degerăturilor, acestea se împart în urmatoarele grade:

Gradul I: roșeața pielii, umflături, deficit de sensibilitate;

Gradul II: eritem, umflături, bășicuțe cu lichid;

Gradul III: bășicuțe cu lichid sangvinolent;

Gradul IV: leziuni care afectează mușchii, tendoanele și oasele.

Primul ajutor:

1.Controlul funcțiilor vitale, bătăile inimii, respirația;

2. Inlocuirea hainelor ude cu îmbrăcăminte uscată și caldă, pentru a limita pierderea suplimentară de căldură;

3. Inceperea reîncălzirii ariilor afectate cât de repede posibil, dacă nu mai există riscul reexpunerii acestora la frig;

4. Dacă zona degerată este o extremitate, aceasta se poate înfășura pe timpul transportului la spital. Nu se administrează alcool sau sedative, care pot accentua pierderea de căldură și afecta funcțiile vitale;

5. Salvatorul trebuie să ducă persoana în cauză într-un loc călduros, pentru restabilirea temperaturii corporale.

Complicațiile pe termen lung ale degerăturilor sunt amorțeli și furnicături în extremități, colorația anormală a tegumentelor, osteoporoză și atofie. În cazul leziunilor produse de frig sunt necesare investigații suplimentare, printre care analize care să depisteze posibile infecții sau afectarea ficatului, radiografie sau arteriografie, după caz.


Distribuie
post-img
Prev post

PLANTE CU EFECT AFRODISIAC

Next post

CE SĂ FACI DACĂ ÎȚI CURGE SÂNGE DIN NAS

post-img