Clicky

Primele semne că ficatul suferă

Ficatul este un organ vital, motiv pentru care nu trebuie să ignorăm semnele care ne arată că el suferă și nici să nu amânăm un control la medic.
Principalele afecșiuni ale ficatului sunt hepatitele virale, ciroza, litiaza biliară, afecțiunile hepatice corelate cu un consum excesiv de alcool și medicamente, cancerul hepatic, spune dr. Roxana Mateescu.
Iată care sunt primele semne ale unui ficat bolnav:
Schimbările la nivelul pielii
Unul dintre primele semne ale afecțiunilor ficatului este reprezentat de schimbări bruște apărute la nivelul pielii. Acestea pot fi reprezentate de colorări ale pielii într-o nuanță galbenă. Însă, nu numai pielea poate deveni galbenă, ci și unghiile, falangele superioare ale degetelor sau albul ochilor (conjunctiva). Această colorare în galben a pielii este denumită icter și este cauzată de acumularea bilirubinei (pigment de la nivelul ficatului) sub piele.
Aparitia vânătăilor
Persoanele cu afecțiuni ale ficatului se învinețesc sau sângerează mai ușor, deoarece funcția ficatului este încetinită. Astfel, este stopată producerea de proteine necesare pentru coagularea sângelui. La nivelul ficatului sunt produși mai multi factori ce intervin în coagularea sângelui, ce dispar în cazul persoanelor cu afecțiuni hepatice.
Oboseala excesivă
Dacă vă simtiți slăbit, extrem de obosit sau experimentați oboseala cronică, poate fi vorba despre o afecțiune a ficatului. Corpul lucrează mai mult și depune mai mult efort, iar nevoia de odihnă este mai mare.
Modificări ale urinei și scaunului
Unele persoane care suferă de anumite afecțiuni ale ficatului pot observa anumite schimbări apărute în momentul defecării sau al urinării. În unele cazuri, urina poate deveni închisă la culoare, deși acest lucru apare și în caz de deshidratare. Totuși, dacă beți o cantitate mare de lichide și tot aveți urina închisă la culoare, este posibil să indice o afecțiune hepatică. Unele persoane pot observa că scaunul este decolorat, cu sange rosu.
Tulburari la nivelul abdomenului
Schimbările apărute la nivelul abdomenului pot indica timpuriu o afecțiune a ficatului. Acestea se pot manifesta prin crampe, durere la nivelul abdomenului inferior sau prin creșterea în volum a acestuia, ce se pot transforma rapid în senzație de balonare.
Dacă observați unul sau mai multe dintre simptomele menționate, este necesar să efectuați un control medical, analize pentru ficat, precum si unele teste imagistice, după caz.

 

Distribuie
post-img
Prev post

Mi se zbate ochiul. Ce înseamnă?

Next post

VREAU SA STII!

post-img