Clicky

Totul despre prima menstruatie

„Sunt pe moarte”, si-a zis eroina romanului „Pasarea spin”, când i-a venit prima data menstruatie. Ea nu știa nimic despre sângerarea lunară, iar temerile ei păreau justificate.
De-a lungul timpului, femeile aflate in aceasta perioada a lunii erau ostracizate, considerate murdare si chiar gonite din “trib” pana cand ciclul nu se oprea. Sângerarea uterină ciclică este un fenomen absolut normal pentru fiecare femeie, indicând capacitatea ei de a concepe.
Teoretic, din acest moment corpul tău este pregătit pentru sarcină. Cu toate acestea, este prea devreme pentru a deveni mamă, trebuie sa parcurgi cativa ani buni pana la atingerea maturitatii sexuale.
Cauzele menstruatiei se află în modificările hormonale care apar în organism în timpul pubertății. Există o glandă mică, dar foarte importantă în creier, hipotalamusul, care controlează funcționarea întregului sistem endocrin. Când o fată intră în adolescență, hipotalamusul produce hormoni eliberatori în fluxul sanguin și, prin urmare, declanșează procesul de pubertate.
Astfel, se activează ovarele și producția de hormoni sexuali estrogen și progesteron.
Sub influența estrogenilor și a progesteronului, uterul se pregătește lunar pentru sarcină. Membrana mucoasă internă a uterului se extinde, se slăbește și se transformă într-o „pernă”, gata în orice moment să primească un ou fetal. Dacă sarcina nu apare, uterul scapă de stratul interior inutil, iese împreună cu sângele menstrual și totul începe de la capăt.
Primul semn de pubertate este intarirea sanului. Sfarcul devine convex și crește ușor în diametru, asta se intampla, de obicei, cam cu 2 ani înainte de prima menstruatie. Dacă aceasta nu începe, există motive de îngrijorare.
Apariția părului pubian este al doilea prevestitor al menstruației la fete. De obicei, primele fire de păr „erup” simultan cu mărirea mameloanelor. La axile, părul apare ceva mai târziu – cu aproximativ șase luni înainte de ciclu.
Tot cu cu aproximativ șase luni inainte, ai parte de un puseu de creștere. Este posibil să deveniți mult mai înalte decât semenii vostri.
Tot in aceasta perioada pot aparea schimbări ale starii de spirit, scaderea stimei de sine, slăbiciun, somnolența în timpul zilei, schimbări bruște de dispoziție, dureri de cap, ușoare amețeli, greața, greutatea și chiar durere în abdomenul inferior. Toate ne atentioneaza despre apropierea menstruației.
Aceste semne nu sunt obligatorii, dar la unele tinere apar în mod regulat timp de câteva zile si până la 3 luni.
De regula, ciclul apare de la 10 pana la 13 ani, dar poate incepe si de pe la 9 ani. Absența menstruației la vârsta de 14,5 ani este o problema.
Medicii spun ca menstruația este influentata genetic. Daca mamei tale i-a venit ciclul mai târziu decât colegelor ei, sunt șanse să fii nevoita să mai aștepți si tu puțin.
Menstruatia timpurie este tipică pentru negri, hispanici, iar pentru europeni și asiatici, ciclul începe mai târziu.
De asemenea, s-a observat ca la fetele supraponderale, menstruația începe mai devreme. Dar dacă greutatea ta corporală este semnificativ mai mare decât normalul, e posibila o întârziere a menstruației.
Menstruația poate dura de la 2 la 7 zile, iar un ciclul menstrual poate dura de la 21 de zile pana la 35. În primele 12-18 luni, menstruația este adesea neregulată, intervalul dintre ele poate fi fie scurtat, fie prelungit si până la 45 de zile. Treptat, în 2-3 ani, totul revine la normal.
Cantitatea de sange care se pierde la menstruatie difera de la o persoana la alta. Unele fete pierd doar 20 ml de sânge pe zi, la altele, volumul se apropie de 80 ml.
Pentru a-ți controla ciclul, îți recomandăm să ții un jurnal special de menstruație sau să folosești o aplicație de pe telefon pentru asta, iar în cazul unor situații „anormale”, discutati întotdeauna cu parintii si contactati medicul.

Distribuie
post-img
Prev post

OTITA LA COPII

Next post

VREAU SA STII!

post-img