Clicky

PRIMA ANESTEZIE DIN LUME ȘI DIN ROMÂNIA

Prima anestezie din lume a fost realizată în ziua de 16 octombrie 1846, de stomatologul William Green Morton.

Atunci, anestezia a fost făcută cu eter dietilic și a permis chirurgului John Collins Warren să opereze bolnavul Gilbert Abbott pentru o tumoră vasculară buco-linguală.

Un an mai târziu, anestezia cu eter dielitic, așa cum era denumit în epocă, a fost introdusă și în țara noastră. Este vorba despre o anestezie realizată de chirurgii Mathyus Musil (1806-1889) și Joseph Siehs (1813-1850), la spitalul din Timișoara, la data de 5 februarie 1847, pentru o interventie de amputatie a coapsei, asupra bolnavului Nicolae Munteanu, potrivit site-ului Societății Române de Anestezie.

Tot în anul 1847, la spitalul Sf. Spiridon a avut loc o anestezie realizată de către medicii Gh.Cuciureanu, A.Bendelea si L.Russ. La 8 Martie 1847 este menționată în revista „Vestitorul Românesc” prima anestezie cu eter executată la 21 februarie, la București, in Spitalului „Colțea”, de către Demetrius Vartidi și Johann Franz Traugott Rissdoerfer.

La 22 Feb.1847 este realizată o anestezie cu eter la Tg. Mureș, de către dr. Johann Rummel, iar la Cluj de către dr. Bogdan Abraham Pattantyus, la spitalul „Carolina”, știre publicată în „Termeszetbarat” Nr.33 din 11 Martie 1947.

Dezvoltarea ulterioară a anesteziei a fost fără îndoială realizarea chirurgilor epocii care, pe lângă problemele legate de patologia chirurgicală și de mediul sălii de operație, s-au preocupat mai ales de dezvoltarea și răspândirea tehnicilor de anestezie.

Distribuie
post-img
Prev post

STITI SA VA FERITI DE CAPUSE?

Next post

OREION, SIMPTOME ȘI TRATAMENT

post-img