Clicky

PREBIOTICELE - HRANA PENTRU „BACTERIILE BUNE”

Spuneam in articolul precedent ca lacto și bifidobacteriile se hrănesc cu prebiotice. Prebioticele sunt diverse componente alimentare care nu sunt digerate de organism, dar sunt fermentate de bacterii care sunt benefice organismului, le îmbunătățesc creșterea și activitatea vitală.

Digestia sănătoasă este cheia sănătății generale. Între 70 și 80% din întregul sistem imunitar este localizat în intestin. De asemenea, găzduiește miliarde de bacterii, atât sănătoase („benefice”), cât și potențial dăunătoare.

Aceste bacterii benefice se mai numesc și probiotice si puteți citi mai multe despre importanța lor pentru sănătate într-un articol separat, dar va venim in ajutor cu o scurtă recapitulare: probioticele sunt bacterii benefice care trăiesc în intestinele noastre și, în cantități potrivite, sunt benefice pentru întregul organism.

Probioticele participă la o ultimă etapă foarte importantă a digestiei, protejează organismul de microorganismele patogene, creând condiții care împiedică reproducerea lor prin metabolism, participă la sinteza anumitor vitamine B și vitamina K, care sunt extrem de importante pentru viața și funcționarea normală a sistemului imunitar.

Cheia sănătății constă în echilibrul dintre bacteriile bune și cele rele. După cum am menționat mai devreme, intestinul nostru găzduiește atât bacterii benefice, cât și potențial dăunătoare. Acest echilibru determină modul în care sistemul nostru digestiv va funcționa și cât de sănătoși vom fi.

Acest echilibru poate fi ușor deranjat de mulți factori, precum stresul, alimentația necorespunzătoare și dezechilibrată, epuizarea emoțională, bolile cronice și febra, iar medicamentele, în special antibioticele, nu pot fi ignorate. Rezultatul unui dezechilibru este înmulțirea bacteriilor „rele”, care de multe ori duce la probleme de sănătate, inclusiv diaree, constipație, flatulență, lipsă de vitamine și minerale importante din cauza absorbției limitate în intestine, sistemul imunitar slăbit.

Microflora noastră intestinală este în continuă schimbare și depinde de noi să o restabilim, noi suntem cei care trebuie să ne asigurăm că există suficiente probiotice în intestinele noastre. Iar aici ne ajută prebioticele, care sunt hrana pentru bacteriile benefice.

Ce sunt prebioticele?

Prebioticele sunt componente alimentare nedigerabile (carbohidrați) de origine vegetală – cel mai adesea din anghinare (o plantă cu un tubercul asemănător cu un cartof) și cicoare. Sunt hrana pentru bacteriile benefice din intestinul nostru și astfel le ajută să le depășească numeric pe cele potențial dăunătoare. Prebioticele sunt adăugate produselor din lapte fermentat pentru a crește durata de viață a probioticelor. De asemenea, pot fi folosite ca înlocuitor de zahăr sau grăsime. Marele lor avantaj este că, datorită indicelui glicemic scăzut, sunt potrivite și pentru diabetici.

Cele mai studiate prebiotice sunt inulina și oligofructoza. Numeroase studii de laborator au arătat că au un efect pozitiv asupra echilibrului microflorei intestinale. Inulina și oligofructoza stimulează reproducerea lactobacililor și a bifidobacteriilor, care, conform studiilor științifice, au un efect pozitiv asupra organismului.

Diverse bacterii din genurile bifido și lactobacillus se numără printre probioticele care sunt cel mai adesea adăugate în alimente. Pe lângă inulină și oligofructoză, există și alte componente cu efect prebiotic.

Dacă dorim să aprovizionăm organismul cu prebiotice, nu trebuie să apelăm la suplimente, dimpotrivă, produsele de bază vor fi mai mult decât suficiente.

Surse excelente și, de asemenea, foarte populare de prebiotice sunt:

  • rădăcina de cicoare, care are gust de cafea, dar nu conține cofeină.

  • ceapa, prazul și usturoiul nu sunt doar adaosuri gustoase la feluri de mâncare, ci acționează și ca prebiotice. Studiile au arătat că stimulează creșterea bifidobacteriilor benefice în intestin, inhibând astfel și creșterea bacteriilor dăunătoare.

  • orzul și fulgii de ovăz, pâinea de secară conțin beta-glucan. Beta-glucanii stimulează creșterea lactobacililor, care sunt probiotice foarte benefice.

  • bananele fac, de asemenea, obiectul a numeroase studii. Cele necoapte (verzi) conțin mult amidon așa-zis rezistent, despre care s-a dovedit a avea un efect prebiotic.

  • roșiile, merele, sparanghelul conțin un tip de prebiotic cu care se hrănesc bifidobacteriile.

Consumul de alimente bogate în prebiotice în mod regulat poate face o mare diferență în echilibrul dintre bacteriile bune și rele din intestin și, prin urmare, ajuta sănătatea generală.

Distribuie
post-img
Prev post

CE TREBUIE SĂ ȘTII ÎN CAZ DE CUTREMUR?

Next post

MÂNCATUL NOAPTEA CREȘTE NIVELUL ZAHĂRULUI DIN SÂNGE

post-img