Clicky

PREA MULT ACID URIC ÎN SÂNGE? IATĂ CE TREBUIE FĂCUT!

Acidul uric este o substanță chimică, rezultată din digestia unor alimente care conțin purine, compuși care, la rândul lor, au azot.

Atunci când organismul nostru nu mai reușește să filtreze și să elimine acidul uric din organism, apare hiperuricemia, o afecțiune care semnalează că există prea mult acid uric în sânge.

Cauzele excesului de acid uric din organism sunt multiple, fie genetice, fie țin de anumite condiții de sănătate sau, de cele mai multe ori, de consumul unor alimente bogate în purine.

Alimente bogate în purine:

– carnea de organe, cum ar fi ficatul, rinichii;

– carnea roșie, de porc si miel;

– alcoolul, în special berea;

– unele fructe de mare și unii pești, precum codul sau heringul;

– fasolea uscată și mazărea.

Cum se determină valorile acidului uric din sânge?

Pentru a evalua nivelul acidul uric, medicul va recomanda un efectuarea unui test. Hiperuricemia se caracterizează prin valori mai mari de 6 mg/dL, în cazul femeilor, respectiv, mai mari de 7 mg/dL, în cazul bărbaților.

De cele mai multe ori, un nivel ridicat de acid uric este asociat cu guta, o boală care se caracterizează în principal prin dureri ale articulațiilor, tocmai din cauza hiperuricemiei. În plus, mai există și alte problemele de sănătate cauzate de excesul de acid uric, precum bolile de rinichi, diabetul zaharat, hipotiroidismul, etc.

Principalele alimente care scad nivelul de acid uric din organism:

Pentru persoanele care se confruntă cu un nivel ridicat de acid uric, dieta este esențială. În primul rând, trebuie excluse din meniul zilnic alimentele care conțin purine, exemplele sunt menționate anterior. Pe de altă parte, trebuie incluse în dietă alimentele care scad acidul uric. Iată o parte dintre acestea:

– mere;

– cireșe;

– banane;

– ouă;

– produse lactate degresate;

– cafea;

– migdale.

Nu în ultimul rând, hidratarea este esențială pentru persoanele cu hiperuricemie. Dacă suferiți de un exes de acid uric, este important să beți suficientă apă, astfel încât să vă ajutați organismul să elimine acidul uric.

Atenție! Acest articol are un rol de informare și nu înlocuiește un control medical!

Distribuie
post-img
Prev post

UNDE SE AFLĂ CELE MAI MULTE BACTERII DIN CASĂ?

Next post

PĂTLAGINA, MAMA TUTUROR PLANTELOR

post-img