Clicky

Prajitura “Cusma lui Guguta”

Acest desert deosebit vine de peste Prut, din Republica Moldova, si este foarte apreciat. Oricine gusta din el, va ramane foarte impresionat de amestecul de visina acrisoara si crema dulce si fina.

Guguta este un personaj din povestile pentru copii ale scriitorului moldovean Spiridon Vanghelie. El purta pe cap o caciula de ciobanas, care in dialectul moldovenesc se mai numeste si cusma.

Prajitura capata o forma de prisma orizontala, iar taiata pe verticala, seamana foarte bine cu o caciula neagra din blana de miel. I se mai spune “Piramida” sau “Ochiul soacrei”.

Retete sunt foarte multe, incercam sa va prezentam una simpla, foarte buna la gust si usor de facut, dar care iti va lua ceva timp sa-l prepari, insa, rezultatul face sa merite tot efortul.

Ingrediente:

800 gr aluat foetaj (2 foi)

1 kg de visine congelate (fara samburi)

Crema de vanilie:

1 l lapte

6 galbenusuri 

300 gr zahar 

150 gr faina 

1/2 pastaie vanilie sau esenta vanilie 

100 gr unt

Ciocolata rasa pentru decor

Pentru rulourile, aluatul foetaj trebuie scos cu cateva ore bune inainte de la congelator si lasat sa se dezghete la temperatura camerei.

De asemenea, si visinele congelate trebuie scoase cu o seara inainte de la congelator si lasate intr-o sita sa se dezghete si sa se scurga foarte bine.

Dupa ce foetajul s-a dezghetat si a ajuns la temperatura camerei, din cele doua foi, se fac 15 bilute de aluat, cate rulouri vom si coace. Numarul trebuie gandit in asa fel, incat sa va iasa o piramida. Adica, primul rand sa aiba 5 rulouri, apoi 4, apoi 3, 2 si 1. De aceea, se fac fie 9 rulouri, fie 15.

Se intinde fiecare bila de aluat intr-un dreptunghi cu lungimea de circa 25-30 cm (cam cat lungimea unei tavi de cuptor sau puteti tine cont de lungimea platoului pe care urmeaza sa asamblati prajitura) si cam 3 mm grosime.

Se pun visinele intr-o margine a dreptunghiului, pe toata lungimea acestuia si se ruleaza usor aluatul. In tava puneti hartie de copt, chiar daca aluatul nu se lipeste, va fi mult mai usor sa curatati tava. Rulourile se pun cu lipitura in jos, ca sa nu se desfaca aluatul in timpul coacerii.

Ideal ar fi sa puneti visine intregi, una langa alta, va arata mult mai bine la final. Aveti mare grija sa nu scapati samburi, este foarte neplacut (pentru dantura, mai ales) ca, in timp ce savurezi desertul sa te trezesti cu un sambure in dinti.

De asemenea, este indicat sa presarati pe visine putin amidon sau gris ca acestea sa nu lase zeama la coacere.

Coacem in cuptorul preincalzit, pentru circa 30 minute, la foc mediu spre mic. Daca s-au rumenit usor, le putem scoate. Aveti grija, acest tip de aluat se arde foarte repede. Dupa ce s-au facut, lasam rulourile sa se raceasca si pregatim crema.

Se separa ouale si se bat galbenusurile cu zaharul. Adaugam faina si amestecam pana ce obtinem un amestec omogen, fara cocoloase. In timp, se fierbe laptele cu pastaia de vanilie. Pana sa inceapa laptele sa fiarba, adaugam putin cate putin peste el crema de galbenusuri, amestecand energic. Se amesteca mereu pana cand crema de vanilie se ingroasa si incepe sa fiarba. Atunci pui esenta de vanilie si iei cratita de pe foc.

Se lasa la racit. Cand se raceste si este foarte putin calduta, se adauga untul moale (nu topit) si se mixeaza cu mixerul 5 minute.

Abia acum putem asambla tortul. Se distribuie astfel: 5 rulouri pe primul rand, apoi se pune crema. 4 rulouri pe al doilea, iarasi crema, si tot asa pana la ultimul nivel, cand mai punem un singur rulou.

Acoperim si peretii cu crema, de jur imprejur si nivelam.

Radem deasupra ciocolata si am terminat Cusma lui Guguta.

Tinem prajitura la frigider peste noapte. A doua zi o vom taia felii cu un cutit lung, foarte bine ascutit. Pofta buna!

Distribuie
post-img
Prev post

RETINOPATIA DIABETICĂ, SIMPTOME ȘI TRATAMENT

Next post

FRUCTELE CU COAJĂ LEMNOASĂ, EFICIENTE ÎN COMBATEREA OBEZITĂȚII

post-img