Clicky

POLINOZA: TOTUL DESPRE ALERGIA LA INFLORIRE

Polinoza, sau alergia la flori, este o boală sezonieră care apare din cauza sensibilității crescute la polenul plantelor. Sistemul imunitar percepe polenul ca pe o substanta periculoasa si incepe sa produca anticorpi care sa-l combata si asa apar simptomele. Riscul este crescut dacă aveți alte afecțiuni alergice, cum ar fi dermatita atopică. În plus, predispoziția la alergii este influențată de ereditate și stil de viață: rude cu alergii, fumat activ sau pasiv în casă, o cantitate mare de praf de casă.

Polinoza se mai numeste si febra fânului si poate apărea la orice vârstă. Simptomele pot să nu fie evidente, astfel încât alergia sa nu fie depistată imediat.

Simptomele depind de modul în care organismul reacționează la alergen, dar ochii și nasul sunt cel mai frecvent afectati. Cel mai frecvent simptom al febrei fânului este mâncărimea, dar există și altele: roșeață și umflare a ochilor, ochi inlăcrimați și o senzație de nisip în ochi, congestia nazală, curgerea nasului și strănutul, dureri de urechi, răgușeală și tuse, dureri de cap și oboseală.

În cazuri severe, pot apărea dificultăți de respirație, greutate în piept și alte simptome de astm bronșic.

Polinoza începe imediat după întâlnirea cu alergenul, temperatura crește rar, iar simptomele pot dura si cateva săptămâni, atata timp cat în aer există mult polen.

Când apare febra fânului?

Alergia la înflorire se dezvoltă atunci când polenul de la anumite plante apare în aer. Momentul apariției depinde de climă, ecologia regiunii, vreme și alte condiții. De obicei, există trei valuri principale, când febra fânului se manifestă cel mai clar:

  • Martie – aprilie – perioada pomilor înfloriți;

  • Mai – iunie – înfloresc cerealele și ierburile de campie;

  • August – pelinul, ambrozia, floarea soarelui și porumbul

Un alergolog poate determina modelul dintre apariția simptomelor și înflorirea anumitor plante.

Cum să tratezi o alergie la înflorire?

Nu incercati sa va tratati singuri acasa de febra fânului. Acest lucru poate duce la dezvoltarea unor complicații sau poate agrava starea, așa că în primul rând trebuie să consultați un medic. După o examinare, medicul alergolog va pune un diagnostic și vă va ajuta să alegeți un regim de tratament pentru a reduce manifestările febrei fânului.

Cel mai adesea, pentru polinoză, sunt prescrise următoarele:

Antihistaminice. Ameliorează simptomele alergiei: îndepărtează mâncărimea și umflarea. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie pastile, sirop, picături pentru ochi sau spray nazal. Tipul medicamentului va depinde de vârsta pacientului, de principalele simptome și de alte caracteristici.

Spray-uri și picături vasoconstrictoare. Acestea ajută la ameliorarea simptomelor congestiei nazale, dar nu trebuie să le utilizați fără sfatul medicului. Utilizarea pe termen lung poate duce la dependență de substanța activă.

Spray-uri hormonale. Recomandat pentru congestie și secreții nazale severe. Acestea funcționează doar în zona nasului, deci nu provoacă reacții adverse comune.

Acid cromoglic. Se administrează cel mai frecvent copiilor, de obicei sub formă de spray nazal sau picături pentru ochi.

Imunoterapie specifică alergenilor. Aceasta este o modalitate de a scăpa de cauza alergiei. Medicul determină substanța care provoacă reacția și o introduce în corpul pacientului, crescând treptat doza. Tratamentul se efectuează înainte de perioada de înflorire conform unei scheme individuale.

Cum să ameliorați simptomele febrei fânului?

Pentru a reduce expunerea la alergen și a ameliora simptomele, trebuie să:

 • se schimbă hainele și se spală tălpile pantofilor după întoarcerea de pe stradă;

 • să faci duș, să te speli pe față și să-ți clătești nasul cu soluție salină de îndată ce ajungi acasă;

 • nu deschideți ferestrele în timpul sezonului de înflorire, mai ales pe vremea vântului;

 • folosiți un aspirator cu filtru de polen;

 • efectuați în mod regulat curățenie;

 • purtați o mască și ochelari de soare pentru a ține polenul departe de nas și ochi, când sunteți în aer liber.

În perioada de înflorire, te poate ajuta si dieta. Turmericul poate fi adăugat în mancare si poate reduce umflarea și mâncărimea. Dar, nu folosiți remedii populare pentru alergii, în special cele pe bază de plante. Eficacitatea unor astfel de tratamente nu a fost dovedită și pot provoca o reacție alergică acută.

Polinoza la copii

Copiii cu vârsta sub trei ani dezvoltă rareori o alergie la înflorire, dar este important să se sesizeze și să se reducă din timp manifestările polinozei, astfel încât aceasta să nu devină astm bronșic sau alte complicații, precum otita medie sau sinuzita. În copilărie, poate fi dificil să faci un diagnostic corect din cauza simptomelor neclare. Dar daca nasul curge o perioada lunga si nu face febră, nu doarme bine și are mâncărimi, se poate presupune natura alergică a bolii.

Este aproape imposibil sa scapi de o alergie sau sa te vindeci de ea. Dar, odată cu vârsta, manifestările pot scădea sau simptomele se pot schimba. Simptomele durează atâta timp cât înflorește planta care a provocat alergia și dispar după încheierea acestei perioade.

Febra fânului se poate transforma în astm. Asta pentru ca celulele de suprafață ale căilor respiratorii au proprietăți similare cu celulele care produc mucus în nas. Ele reacționează la pătrunderea polenului, iar acest lucru poate duce la dezvoltarea astmului bronșic, daca sunt in contact prelungit cu alergenul respectiv, fără sa fie tratat.

Distribuie
post-img
Prev post

DUMINICĂ, ZIUA PENTRU TINE ȘI FAMILIE

Next post

AVANTAJELE SI DEZAVANTAJELE REGIMULUI DISOCIAT

post-img