Clicky

PODBALUL – PROPRIETĂȚI VINDECĂTOARE

 

Cu o floare mica si galbena ca un soare, florile de podbal încântă privirea, dar aceste flori ascund o putere uriașă a naturii. Componentele ei au transformat această plantă in una cu adevărat magică pentru corpul uman. În ciuda dimensiunilor sale mici, podbalul are abilități de vindecare de neegalat.

Și toate acestea se datorează spectrului uriaș de elemente biologice active conținute în el, printre care trebuie evidențiate vitamina C, glicozide amare, saponine, carotenoide, acid malic, inulină, taninuri, ulei esențial, sitosterol, flavonoide.

Saponinele, împreună cu acizii organici, au un efect de înmuiere și ajută la îndepărtarea sputei din tractul respirator superior, contribuind la restabilirea sistemului respirator și la finalizarea rapidă a bolii. Taninurile, împreună cu sterolii și carotenoizii, au un efect antiinflamator pronunțat. Flavonoidele și uleiul esențial îi acorda plantei calitatăți antispastice. Toate elementele de mai sus, lucrând într-un mod complex, ajută o persoană să lupte cu boli intr-o altă modalitate, fără a-i dăuna organismului, ci doar întărindu-l.

Podbalul este cunoscut încă din Grecia antică și Roma. Se stia despre „magia” unei flori mici și despre capacitatea ei de a vindeca bolnavii. Decocturile au fost folosite pentru a trata în principal boli pulmonare. Fumul, care era dat de frunzele uscate ale podbalului, era considerat și în antichitate un excelent remediu pentru combaterea bolilor pulmonare. De asemenea, primii vindecători au folosit loțiuni din această plantă pentru a accelera procesul de vindecare a rănilor purulente.

In limbile slave podbalul e numit “mama și mama vitregă” pentru trăsătură caracteristică a frunzelor acestei plante. Sunt netede la exterior și evaporă perfect apa, așa că par reci la atingere. Partea lor interioară este aspră, iar apa se evaporă mai greu și, prin urmare, atunci când este atinsă, frunza este caldă. În acest sens, partea rece a devenit „mama vitregă”, iar partea caldă, a fost asociată cu „mama”.

Podbalul este o plantă apreciată pentru proprietățile sale medicinale. Chiar și copiii pe vremuri știau că, dacă se rănesc, trebuie să găsească această planta și să puna o frunza pe rană și se va vindeca rapid.

Această plantă unică este prima care crește după incendii, direct din cenușă. Multe credințe sunt asociate cu această plantă, se credea că dă putere orfanilor. Iar florile uscate de podbal erau agățate în case pentru a-i proteja pe proprietari de certuri, răuvoitori și boli.

Proprietăți de vindecare

Podbalul, datorită compoziției sale bogate, are proprietăți expectorante, antiinflamatoare, dezinfectante, învăluitoare, antispastice, de întărire, de vindecare a rănilor și, de asemenea, normalizează activitatea sistemului nervos și reglează tensiunea arterială.

Aceste calități sunt utilizate pentru tratarea bolilor plămânilor, sistemului nervos central, tractului gastro-intestinal, cavității bucale, pielii, inimii, sistemului genito-urinar, laringelui și nazofaringelui. În plus, pentru bărbați, femei și copii, produsele preparate pe baza acestei plante vor aduce beneficii incontestabile, în timp ce produsul va acționa asupra fiecărui organism, în funcție de sex și vârstă.

De exemplu, pentru femei, un decoct pe bază de această plantă va ajuta la întărirea părului, va face pielea sănătoasă și va face față durerilor de ciclu, îmbunătățind starea generală de bine.

Pentru că planta ajută la scăderea tusei, ii va ajuta pe bărbații care fumează. În plus, ii va ajuta la întărirea organismului, la întărirea sistemului imunitar, la combaterea prostatitei cronice și a bolilor de prostată.

Podbalul ajuta in tuse, curgerea nasului și răceala, precum și inflamația tractului gastro-intestinal, bolile de rinichi, durerile de cap, vene varicoase, bronșita cronică, psoriazisul și dermatita. De asemenea, această plantă este folosită ca medicament pentru purificarea sângelui, ca un bun diaforetic și antipiretic.

Podbalul are un efect expectorant și, de asemenea, are un pronunțat efect antiinflamator și de calmare. În plus, planta are un efect diaforetic, ceea ce o face indispensabilă pentru febră și răceli.

Podbalul se folosește nu doar pentru uz intern, sub formă de tincturi, decocturi sau sucuri, ci și extern: loțiunile din el au efecte antiseptice, de vindecare a rănilor, antiinflamatoare și antiedematoase.

Contraindicații pentru utilizarea podbalului

Medicamentele și preparatele pe bază de podbal nu sunt recomandate femeilor în timpul sarcinii și alăptării.

Utilizarea plantei este interzisă copiilor sub 6 ani, iar după 6 ani numai la recomandarea medicului și sub stricta supraveghere a acestuia.

Utilizarea pe termen lung a tratamentelor cu podbal poate crește tensiunea arterială, așa că este necesară consultarea unui medic înainte.

Pentru persoanele cu boli hepatice, preparatele care conțin podbal sunt interzise din cauza cantității mari de alcaloizi care încarcă suplimentar ficatul.

Există, de asemenea, riscul de alergii, așa că este mai bine să nu consume podbal persoanele care sunt alergice la ambrozie.

Distribuie
post-img
Prev post

CUM GESTIONAM ATACURILE DE PANICA: SORINA CRISTEA - PSIHOLOG

Next post

CE ȘI CÂT SĂ MĂNÂNCI ÎNAINTE DE ANTRENAMENTUL SPORTIV?

post-img