Clicky

Plante medicinale – cea mai veche ramura a medicinii

Una dintre metodele de tratament în multe domenii ale medicinei este medicina pe bază de plante. Este considerat relativ sigur, îmbunătățește efectul medicamentelor. Dar este important să folosiți corect plantele medicinale, să le cunoașteți fotografiile, descrierile, numele și să consultați întotdeauna un medic cu experiență.
Bogăția lumii vegetale a fost folosită de om pentru tratamentul și prevenirea diferitelor boli de mii de ani. Deși astăzi folosim pastile și soluții create sintetic, inițial primele medicamente au fost obținute din plante.
De aceea, știința plantelor medicinale, colectarea lor, prepararea, depozitarea și prepararea medicamentelor din ele, este utilizată în mod activ si astăzi. Desigur, tehnologia a avansat mult asa ca astăzi, fitoterapia (tratamentul cu plante) a devenit o măsură suplimentară și una dintre modalitățile de prevenire a bolilor.
Din întregul regn vegetal, nu toate pot fi folosite drept medicament. În total, se cunosc aproximativ 20 de mii de specii, dar nu orice plantă a fost și folosită. Medicii utilizeaza în mod activ aproximativ 300 de plante medicinale, ale căror proprietăți au fost studiate destul de mult timp și sunt descrise în cărți de referință și manuale.
În general, plantele medicinale sunt folosite în medicina drept măsuri terapeutice sau de preventive, sub forma de tincturi sau infuzii, decocturi, ceai de plante, unguente, care includ plante întregi sau părțile lor individuale.
Pentru prima dată, conceptul de medicină pe bază de plante a fost conceput de Henri Leclerc în zorii secolului trecut, deși plantele au fost folosite pe post de medicament odata cu apatitia omului. În fiecare sat și oraș existau herboriști, asa-zisii vraci, iar oamenii veneau la ei cu toate problemele de sănătate, timp de secole au selectat cele mai eficiente combinații de ierburi, care apoi erau testate și aprobate de știință.
La mijlocul secolului al XX-lea, medicina pe bază de plante a dispărut în fundal după apariția unor noi opțiuni de medicamente fabricate cu ajutorul sintezei chimice, iar o parte din cunoștințe s-a pierdut. Astăzi, până la 500 de plante medicinale diferite rămân în uz în întreaga lume.
Insa, lumea moderna a facut usor-usor loc fitoterapiei, care renaște astăzi, deoarece efectele secundare ale medicamentelor moderne limitează utilizarea acestora, apar noi probleme în terapia tradițională și se dezvoltă direcția preventivă a medicinei.
Astăzi, ierburile medicinale ocupă un loc demn în farmacii și casele oamenilor. Dar este important să ne amintim că plantele medicinale nu sunt o glumă. Iar fitoterapie nu este medicina tradițională, ci o direcție mai serioasă în tratament.
Printre plantele medicinale, există o categorie de medicamente puternice care sunt toxice atunci când dozele sunt depășite, așa că este extrem de important să luați în serios medicina pe bază de plante. La fel de importantă este respectarea strictă a dozelor, tehnologia de preparare a materiilor prime, utilizarea strict în scopul propus, precum și respectarea tuturor indicațiilor și, nu mai puțin importante, contraindicațiilor.
Sunt foarte multe lucruri de care trebuie sa tinem cont cand vine vorba de plante. Este important sa respectam toate regulilor de colectare (uneori nu este importantă nici luna sau ziua colectării, ci momentul zilei), de depozitare și pregătire.
Auto-medicația cu plante medicinale, precum și cu medicamentele convenționale, este inacceptabilă. Acest lucru este deosebit de important pentru copii, femeile însărcinate și care alăptează, persoanele în vârstă cu boli cronice.
Dintre toate plantele medicinale cunoscute, numai floare de tei, mușețel și salvie pot fi folosite relativ în siguranță singure (mai ales la copii).

Distribuie
post-img
Prev post

Cum să dormi dacă gadget-urile te deranjează?

Next post

VREAU SA STII!

post-img