Clicky

Pitiriazis - cauze, manifestari si tratament

Pitiriazisul reprezinta o afectiune dermatologica caracterizata printr-o eruptie cutanata benigna, cel mai des intalnita la persoanele cu varsta cuprinsa intre 10 si 35 de ani.
Se considera ca pitiriazisul se datoreaza unei infectii care prezinta caracter sezonier, cei mai frecventi patogeni virali reprezentati de catre Herpes virus, Parvovirus si Epstein Barr, insa exista si situatii cand boala e cauzata de fungi. O alta ipoteza sustine faptul ca aparitia leziunilor cutanate sunt favorizate de catre administrarea anumitor substante medicamentoase in scop terapeutic: acidul acetilsalicilic, metronidazolul, isotretinoinul sau captoprilul.
Cum se manifesta boala
Afectiunea poate fi clasificata in functie de aspectul leziunilor dupa cum urmeaza:
Pityriasis alba – pitiriazis alb al fetei – pete hipopigmentate la nivelul fetei; pielea uscata in urma expunerii prelungite la radiatii ultraviolete contribuie la aparitia acestei afectiuni mai frecvent intalnita la copii si adolescenti;
Pityriasis rozea – pitiriazis rozat Gibert, este cel mai frecvent intalnit;
Modificarile cutanate in cazul pitiriazisului rozat Gibert sunt reprezentate initial de o leziune unica la nivelul spatelui, ovala, cu dimensiuni mai mici de 10 centimetri, care prezinta scuame la periferie. La un interval de maxim 2 saptamani dupa aparitia primei leziuni, modificarile tegumentare se extind sub forma unei eruptii care provoaca prurit daca este expusa la caldura si umezeala. Afectiunea prezinta incidenta crescuta primavara si toamna si afecteaza persoanele cu varsta intre 15 si 40 de ani. 
Pityriasis rubra pilaris PRP – determina aparitia de papule cornoase foliculare – vezicule la baza firului de par alaturi de ingrosarea pielii palmelor si talpilor;
Pityriasis versicolor – leziuni multicolore datorate unei infectii fungice, mai raspandita in zonele cu temperatura si umiditate ridicata;
Agentul etiologic implicat in aparitia acestei forme de boala este o drojdie denumita Malassezia yeast regasita in flora normala a pielii, care, insa, in conditii favorabile se inmulteste si determina aparitia bolilor de piele specifice. In aparitia pitiriazisului versicolor au fost implicati si alti factori etiologici de tipul cancerului de piele, imunodepresia, raspunsul imun al gazdei sau adminstrarea de corticosteroizi.
Suplimentar, in evolutia pitiriazisului de cauza virala mai pot fi intalnite:
Prurit tegumentar;
Cefalee;
Stare febrila;
Dureri musculare si/sau articulare;
Ulceratii, vezicule si puncte hemoragice la nivelul mucoasei cavitatii bucale.
In situatii mai rare au fost descrise leziuni prezente exclusiv la nivelul pliurilor axilare, inghinale si ale zonei cervicale sau la nivel palmo-plantar (mai ales la copii si gravide) insotite de modificari tegumentare de tip petesial.
Care sunt metodele de diagnosticare ale pitiriazisului
Diagnosticul afectiunii este unul clinic si se stabileste de catre medicul dermatolog in cadrul examenului fizic al pacientului. In anumite situatii poate fi necesara efectuarea de biopsii tegumentare, examene bacteriologice si fungice sau testare serologica pentru sifilis (sifilisul poate imita o serie de afectiuni dermatologice prin leziunile pe care le determina).
Tratamentul pitiriazisului
Afectiunea este caracterizata in majoritatea cazurilor de evolutie autolimitata in cele mai multe situatii (boala se remite fara tratament la 2 luni de la aparitia leziunilor), insa pot fi utilizate creme locale pe baza de corticosteroizi care sa amelioreze pruritul si disconfortul pacientului mai ales pe timpul noptii si antifungice.
Expunerea moderata la razele ultraviolete poate accelera procesul de vindecarea al leziunilor, cu mentiunea ca pot provoca hiper sau hipopigmentare reziduala a tegumentului afectat.

Distribuie
post-img
Prev post

SCLEROTERAPIA: DR. MARINA DUMITRAȘ, CHIRURGIE GENERALĂ ȘI FLEBOLOGIE, MEDIC PRIMAR CHIRURGIE GENERALĂ, DOCTOR ÎN ȘTIINȚE MEDICALE

Next post

VREAU SA STII!

post-img