Clicky

PICIOR PESTE PICIOR, TOCURI ÎNALTE ȘI HIPOTERMIE FRECVENTĂ! CE NE „UCIDE” ARTICULAȚIILE?

Putina lume stie ca statul într-o poziție cu picioarele încrucișate duce la uzura articulațiilor și desprinderea cartilajului de oase, iar fumatul prelungeste perioada de vindecare.

Pentru a menține articulațiile sănătoase, este important să renunți la obiceiurile proaste care au devenit cotidiene pentru mulți oameni. Va spunem care sunt aceste obiceiuri si cum ele ne „ucid” articulațiile.

Stilul de viata sedentar

Articulațiile sunt concepute pentru a fi în mișcare constantă, așa că, activitatea fizică este o necesitate pentru a le menține sănătoase.

Mișcarea favorizează producerea de lichid sinovial. Acesta este situat în interiorul cavității articulare, ajută articulația să absoarbă nutrienții necesari și acționează ca un „lubrifiant”. Cu un stil de viață sedentar, volumul lichidului sinovial este redus, cartilajul este “mancat” treptat, dezvorltandu-se astfel artrita – o inflamație cronică a articulațiilor.

Prin urmare, pentru prevenirea bolilor articulare, este atât de important să se mențină mobilitatea și activitatea fizica. Nici nu este obligatoriu să te antrenezi la sală sau să alergi maratoane zile în șir. Va fi suficient să te plimbi mai des în aer curat și să faci în mod regulat cel puțin niste exerciții de bază.

Lipsa activității fizice duce si la creșterea în greutate, care afectează negativ starea aparatului articular și distruge cartilajul. La pacienții obezi, articulațiile genunchiului și șoldului sunt deosebit de afectate.

Obiceiul de a sta cu picioarele încrucișate (picior peste picior)

Când stați într-o poziție cu picioarele încrucișate, sarcina din interiorul articulației este distribuită neuniform: articulatia este strânsă și întinsă prea mult.

În același timp, în interiorul articulației are loc o redistribuire a lichidului sinovial: într-o parte devine prea putin, ceea ce duce la uscăciune, în cealaltă se aduna prea mult, ceea ce poate duce la creșterea presiunii intra-articulare.

Starea prelungită într-o poziție cu picioarele unul peste altul duce la uzura prematură a articulațiilor și la desprinderea țesutului cartilaginos.

Geanta de umăr

Oamenii adoptă adesea obiceiul de a purta un rucsac pe un singur umăr încă din copilărie, fără să se gândească la cat de rău ii poate face acesta.

Purtarea constantă a unui rucsac sau a unei genti pe un singur umar pune o sarcină neuniformă asupra mușchilor: unii muschi trebuie să se încordeze pentru a căra „bagajul”, alții rămân relaxați. Treptat, acest lucru duce la deformarea coloanei vertebrale, la curbura posturii și la epuizarea articulațiilor gâtului.

Lipsa de încălzire înainte de antrenament

Articulațiile nu tolerează fluctuațiile bruște ale nivelului de activitate fizică. Să stai toată ziua în fața unui computer și apoi să mergi la alergat nu este o idee bună. În repaus, articulația se răcește, reducând fluxul sanguin și producția de lichid sinovial. O schimbare bruscă a sarcinii devine un stres enorm pentru ea.

De aceea, înainte de antrenament, este necesar să face exercitii usoare de întindere pentru articulații pentru ca acestea să se încălzească.

Pantofi prea strâmți și tocuri înalte

Pantofii cu toc foarte înalt și pantofi prea strâmți nu numai că deformează piciorul și articulațiile degetelor de la picioare, dar contribuie și la uzura prematură a genunchiului și chiar a articulațiilor intervertebrale.

Pantofii strâmți și o poziție nenaturală a picioarelor interferează cu fluxul sanguin, ceea ce reduce aportul de nutrienți catre articulații.

Hipotermia frecventă a articulațiilor

Hipotermia are un efect foarte negativ asupra stării articulațiilor. Cel mai adesea, articulațiile mâinilor și picioarelor, în special gleznele, suferă de frig.

Frigul provoacă spasme musculare și perturbă circulația sângelui, din cauza căruia începe un proces inflamator în cartilajul articular. Inflamația constantă, la rândul său, în timp, poate duce la distrugerea cartilajului și aparitia artrozei.

Abuzul de alimente grase

Pentru sănătatea articulațiilor, este important să vă revizuiți dieta și să renunțați la fast-food, pizza, margarină, maioneză, chipsuri și alte alimente nesanatoase. Toate acestea sunt încărcate cu grăsimi trans, care slăbesc cartilajele și accelerează dezvoltarea osteoartritei.

De asemenea, ar trebui să limitați cantitatea de alimente cu grăsimi saturate și acizi grași omega-6. Consumate cu moderație, ele pot fi benefice, dar prea multe din ele în dietă pot duce la dezvoltarea inflamației cronice la nivelul articulațiilor.

Fumatul

Fumatul provoacă un spasm constant al vaselor de sânge, care, printre altele, agravează circulația sângelui în articulații.

Deficiența de nutrienți accelerează procesul de îmbătrânire a țesutului articular. În plus, fumătorilor le este mult mai dificil să facă față consecințelor diferitelor leziuni – atât oasele, cât și articulațiile se vindecă mult mai greu si dureaza mai mult decât la un nefumator.

Distribuie
post-img
Prev post

CE BOLI PERICULOASE POT ASCUNDE DURERILE DE SPATE?

Next post

TREI REȚETE DIN PLANTE MEDICINALE RECOMANDATE DE MARIA TREBEN

post-img