Clicky

PELINUL, LEACUL AMAR BUN PENTRU SĂNĂTATE

 

Pelinul este cunoscut încă din Antichitate, fiind o plantă cu multiple beneficii pentru sănătate.

Pelinul este bogat în vitamine din complexul B, vitaminele C și K, calciu, sodiu, fier şi alte minerale esenţiale. În scopuri medicinale, de la pelin se utilizează frunzele şi vârfurile înflorite, când planta are un miros puternic şi gust foarte amar.

Utilizare

Infuzie. O linguriță de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se bea în trei reprize înaintea meselor principale. Fiind foarte amar se îndulcește cu miere.

Substanțele amare și componentele uleiului volatil au acțiune antiiflamatoare a mucoasei gastro-intestinale și slab antihelminică. Crește diureza și poate să fie folosit ca laxativ.

Se mai folosește în tratamentul gastritelor, în anorexie și în combaterea constipației. Dă rezultate bune și în depresii și în stările de anxietate.

Mărește secreția urinară, aducând ameliorare în gută și în bolile cauzate de reținerea apei în țesuturi.

Sub formă de pulbere, în amestec cu miere de albine, se pot lua 2-3 g ca tonic și 3-4 g dimineața, pe stomacul gol, pentru eliminarea viermilor intestinali. Cura durează 9 zile.

Cura cu pelin nu se prelungește mult timp deoarece provoacă tulburări digestive și nervoase.

Tinctura de pelin. Aceasta se diluează în apă și se poate folosi atât extern, cât și intern. Aplicat extern, poate fi de ajutor în igiena intimă, pentru a ameliora anumite probleme din zona genital. Intern, poate fi utilizată ca adjuvant în afecțiuni osoase, precum osteoporoza, în afecțiuni de natură reumatismală, în tulburările specifice menopauzei, în astenie și oboseală cronică.

Totodată, pelinul intră în compoziția ceaiului tonic aperitiv, iar în industria alimentară se folosește la prepararea vermutului.

Contraindicații:

Nu se recomandă femeilor gravide și persoanelor care suferă de afecțiuni acute intestinale. Cele care sunt alergice la plantele din familia Asteraceae, de exemplu, ambrozia, craitele, crizantemele, margaretele, pot manifesta reactii alergice si la pelin.

Atentie! Aceste informații au scop informativ și nu înlocuiesc consultația de specialitate!

Distribuie
post-img
Prev post

CE TREBUIE SĂ FACEȚI ÎN CAZ DE MUȘCĂTURĂ DE CĂPUȘĂ

Next post

GREU, DAR CU FOLOS!

post-img