Clicky

Pătrunjelul: beneficii și daune pentru sănătate

Tulpinile verzi și rădăcinile de pătrunjel sunt de multă vreme folosite pentru a pregăti diverse feluri de mâncare, dar și ca medicament. Este un condiment comun în bucătăriile din întreaga lume.

Pătrunjelul, fără pretenții, este ușor de cultivat acasă și în sere, așa că este vândut în magazine și in piețe pe tot parcursul anului. Planta este folosită în formă proaspătă și uscată, in produse cosmetice, sunt preparate diverse medicamente și utilizeaza în conserve.

Istoria pătrunjelului în nutriție

Pătrunjelul a apărut pentru prima dată în Egiptul antic. În Grecia antică, era considerat un simbol al morții. Când grecii spuneau că „o persoană are nevoie de pătrunjel”, asta însemna că este in agonie, intre viață și de moarte și, cel mai probabil, va muri în curând.

În același timp, pătrunjelul era un simbol străvechi al vieții. Pe cap era purtată o coroană de frunze parfumate pentru a scăpa de pericolul infectării cu diverse boli.

Cultivarea pătrunjelului ca o cultură de legume a început în secolul al IX-lea. La început a fost tratată cu oarecare prejudecata și a fost considerată o plantă care afectează negativ ficatul și provoacă creșterea urinării. Există ceva adevăr în asta – pătrunjelul are într-adevăr un efect diuretic și dăunează ficatului bolnav.

Pătrunjelul conține beta-caroten, este bogat în vitaminele B, A, PP și E. Frunzele și rădăcinile conțin mult fier, sodiu, calciu, fosfor, magneziu și zinc. Această verdeață ne întărește organismul și ajută la combaterea bacteriilor dăunătoare.

Pătrunjelul conține acizi organici, apiină, fibre vegetale, uleiuri esențiale, acid folic și mulți alți nutrienți activi biologic. Există mai multă vitamina C în frunzele unei plante de patrunjel decât într-o lămâie – 125-328 mg%, iar uleiurile esențiale din pătrunjel, îmbunătățesc gustul și aroma alimentelor. Pătrunjelul conține cantități importante de antioxidanți și și fier (de 2 ori mai mult decât spanacul).

Beneficiile pătrunjelului

Cercetările științifice moderne au relevat proprietățile antioxidante, antidiabetice, analgezice, antispastice, antitrombotice, laxative, estrogenice, diuretice, antibacteriene și antifungice ale pătrunjelului.

Dacă mănânci în mod regulat pătrunjel, poți satisface nevoia organismului de vitamina C, principalul apărător împotriva bolilor virale. Magneziul și zincul, care fac parte din această plantă, ajută la recuperarea stresului fizic și mental.

Pătrunjelul este un produs cu conținut scăzut de calorii, este util să îl includeți în dieta persoanelor care slăbesc.

Beneficiile pătrunjelului pentru femei

Prin alimentația zilnică, puteți scăpa de problemele legate de ciclul menstrual neregulat și de simptomele neplăcute din timpul menstruației. Vitaminele B, care sunt abundente în pătrunjel, reduc crampele din abdomenul inferior și elimină iritabilitatea.

Pătrunjelul este capabil să influențeze frumusețea feminină. Măștile și cremele cu adaos de ierburi curăță și albesc eficient fața, ajută la acnee și pete de vârstă.

Utilizarea decocturilor vă permite să scăpați rapid de excesul de greutate și de umflare. Atenţie! Femeile însărcinate, mai ales în primul trimestru, ar trebui să folosească pătrunjelul cu prudență, deoarece poate provoca un avort spontan.

Un decoct de patrunjel este folosit in scop cosmetic ca remediu pentru acnee si riduri si ca tonic pentru toate tipurile de piele.

Pentru barbati…

Semințele de pătrunjel sunt folosite pentru a trata chelia. O mască din semințe, ulei vegetal și apă este aplicată în zonele cu probleme pentru 1-2 ore, iar creșterea părului este restabilită treptat.

Sucul de patrunjel ajuta la mahmureala, reduce efectul tutunului asupra sistemului respirator si are efect antiinflamator asupra sistemului genito-urinar. Decoctul ajută la calmarea tractului gastrointestinal și îmbunătățește digestia datorită cantității mari de fibre alimentare.

Pătrunjelul împrospătează respirația după ce a mâncat usturoi.

Beneficiile pătrunjelului la copii

Pătrunjelul ne ajută sa facem față infecțiilor sezoniere. Planta conține eugenol, un ulei esențial special cu efect antiinflamator pronunțat, care întărește sistemul imunitar și crește rezistența la bolile virale. Pătrunjelul este un bun profilactic împotriva curgerii nazale cauzate de alergii.

El poate fi introdus în alimentație de la 6-8 luni, când copiii încep să se obișnuiască cu cereale, carne și supe.

Contraindicatiile pătrunjelulului

Pentru o persoană sănătoasă, pătrunjelul este complet sigur. Utilizarea pătrunjelului este dăunătoare celor care au probleme cu rinichii și ficatul. Aceste persoane pot mânca verdețuri doar în cantități mici. De la utilizarea pătrunjelului, este mai bine să vă abțineți complet daca suferiti de pancreatită și nefrită.

Compoziție și calorii la 100 g

Calorii 49 kcal

Proteine 3,7 g

Grăsimi 0,4 g

Carbohidrați 7,6 g

Distribuie
post-img
Prev post

ACROFOBIA: DE UNDE VINE FRICA DE ÎNĂLȚIME ȘI CUM O DEPĂȘIM?

Next post

ASPIRINA, BENEFICII ȘI RISCURI

post-img