Clicky

Patru modificări ale unghiilor care nu trebuiesc neglijate

Patru modificări ale unghiilor care nu trebuiesc neglijate

Unghiile ne pot spune multe despre starea noastra de sanatate si despre problemele din organism. De aceea, trebuie sa fim foarte atenti la orice modificare aparuta la nivelul lor.
Iată la ce trebuie să fim atenti!
Patru modificări ale unghiilor care ar trebui să te alerteze
Dacă ai observat la tine următoarele patru semne legate de unghii, atunci poate ar trebui sa consulti un medic.
– Striatii negre pe unghii. Apariția liniilor longitudinale maro sau negre pe unghii poate fi asociată nu numai cu factori genetici, ci și cu sarcina și / sau medicația. Desigur, în majoritatea cazurilor acestea sunt modificări patologice benigne. Cu toate acestea, dacă șanțurile negre devin mai largi sau deteriorează placa unghiei, ar trebui să fim atenti și să mergem la medic pentru a exclude panaritiul (sau paronichia).
– Unghiile încarnate. O unghie încarnată este o problemă comună care este de obicei însoțită de umflare, durere, inflamație și alte simptome incomode. Este foarte important să acordați atenție igienei picioarelor și să vă tăiați corect unghiile. Cu toate acestea, dacă roșeața și umflarea la locul încarnării devin mai severe sau daca apare puroi, trebuie consultat imediat un medic.
– Schimbarea anormală a formei unghiilor. Unghiile devin groase, dure, dar, în același timp, foarte fragile. In acest caz ne putem confrunta cu pahionichia sau sindromul tobei.
De regulă, pachionichia congenitală este asociată în principal cu o mutație a genei care codifică keratina pe cromozom. În prezent, nu există metode eficiente de tratament clinic al acestei anomalii. Pahionichia dobândită poate rezulta din expunerea la stimuli adversi, cum ar fi o infecție fungică sau presiune prelungită. În plus, îngroșarea unghiilor poate fi observată în bolile de piele precum psoriazisul și hiperkeratoza foliculară. În astfel de cazuri, tratamentul vizează în principal eliminarea bolii de bază sau a factorului iritant inițial.
– Simptomul bețelor de tobă
Unele persoane au îngroșarea vârfurilor degetelor, unghiul dintre matrice și placa unghiei depășind 180 de grade. În exterior, o astfel de îngroșare a unghiilor în formă de balon, seamănă cu o toba, motiv pentru care boala poartă acest nume.
Simptomul bețelor de tobă poate fi cauzat de factori ereditari, dar poate fi asociat și cu boli pulmonare cronice, boli cardiace cianotice, ciroză hepatică și alte boli. Este necesară o examinare detaliată pentru a stabili cauza.
Albirea și fragilitatea crescută a unghiilor. Acest lucru se întâmplă in cazul onicomicozei.
Onicomicoza este o boală a pielii cauzată de ciuperci dermatofite, non-dermatofite și drojdie, care apare cel mai frecvent la adulți. Unghiile pacientului devin albe și casante sau, dimpotrivă, se îngroașă. De asemenea, pot fi observate simptome precum descuamarea și decolorarea unghiilor.
Onicomicoza poate fi ușor confundată cu alte diagnostice, așa că este adesea necesară o examinare cuprinzătoare în combinație cu analiza micologică
Din punct de vedere clinic, fenomenul petelor albe de pe unghii se numește „leuconichie”, adică semnele rămase după lovirea sau strângerea unghiilor. Este nevoie de timp pentru ca unghia să crească din nou și, prin urmare, o pată albă poate să nu apară decât la câteva luni după evenimentul traumatic. Dacă se întâmplă acest lucru, nu este nevoie să intrați în panică. Pe măsură ce unghiile cresc, pata albă se va ridica încet și va dispărea cu totul.
Curiozitati. Oamenii de știință de la Academia Americană de Dermatologie au descoperit că unghiile oamenilor cresc în medie cu doi până la trei milimetri pe lună, în timp ce placa de unghii de pe picioare crește cu doar un milimetru pe lună. Viteza de creștere a unghiilor depinde de mulți factori, la tineri este mai rapidă decât la persoanele în vârstă, la femei este mai lentă decât la bărbați, iar vara creșterea plăcii unghiei este mai activă decât iarna.
Știrile nu pot fi echivalate cu prescripția unui medic. Înainte de a lua o decizie, consultați un specialist.

Distribuie
post-img
Prev post

ATENȚIE, PĂRINȚI! AFLAȚI DE CE RĂCESC MAI DES COPIII!

Next post

Osteoporoza și riscul de fracturi

post-img