Clicky

PĂTLAGINA, MAMA TUTUROR PLANTELOR

Pătlagina, comparată pe nedrept cu o buruiană, este o plantă care are beneficii multiple pentru sănătate. În medicina populară, pătlagina era considerată „mama tuturor plantelor” și era recomandată în diferite afecțiuni, de la tuse, răgușeală și bronșită, la tratarea diferitelor răni și furuncule.

Pătlagina conține mucilagii formate din xiloză, tanini, saponine, rezine, vitamele A, C și K, precum și substanțe antibiotice. Totodată, pătlagina are proprietăți astringente, emoliente, hemostatice și antihipertensive.

Cum se folosește:

Ceaiul de pătlagină se prepară dintr-o lingură de frunze mărunțite la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o ceașcă de ceai la interval de 3-4 ore. Ceaiul se recomandă pentru tratarea bronșitei cronice, astmului bronșic, dar și în ulcer sau gastrită.

Sucul proaspăt de pătlagină este recomandat pentru tratarea tusei la copii și, în general, ca remediu pentru bronșita cronică.

Siropul de pătlagină se prepară din 3-4 mâini de pătlagină, spălate și trecute prin mașina de tocat. Peste acestea se pune 100 ml de apă, 250 g de zahăr și 250 g miere. Toată această compoziție se pune într-o crăticioară pe foc. Se amestecă mereu, iar când siropul se leagă, devenind vâscos, se dă deoparte. Se toarnă în sticle închise la culoare și se păstrează în locuri ferite de lumină. Ca și sucul de pătlagină, siropul se recomandă pentru calmarea tusei și pentru vindecarea bronșitelor.

Contraindicații:

Pătlagina nu este recomandată femeilor însărcinate și celor care alăptează, precum și persoanelor cu diabet

Atenție! Acest articol are scop de informare și nu înlocuiește un control medical!

Distribuie
post-img
Prev post

PREA MULT ACID URIC ÎN SÂNGE? IATĂ CE TREBUIE FĂCUT!

Next post

SINDROMUL „TEXT NECK” SAU DESPRE CUM NE AFECTEAZĂ TELEFONUL MOBIL COLOANA VERTEBRALĂ

post-img