Clicky

PĂRUL GRAS: CAUZE SI METODE DE INGRIJIRE

Părul gras este rezultatul activității excesive a glandelor scalpului. În ciuda șamponării frecvente, părul gras arată gras, neîngrijit și chiar murdar, mai multe fire lipite împreună care nu pot fi coafate. Problema părului gras necesită o abordare profesională a rezolvării, cu implicarea mai multor specialisti: tricolog (un dermatolog specializat doar în patologii ale părului și scalpului), endocrinolog si gastroenterolog.

Îngrijirea complexa a părului gras constă în utilizarea de șampoane și loțiuni speciale, măsuri terapeutice (mezoterapie, darsonvalizare), aplicare de măști, seruri, ceaiuri de plante etc.

Părul gras este un tip de păr caracterizat printr-o grăsime crescută datorită producției in exces de sebum de către glandele sebacee. Părul gras aduce multe necazuri și experiențe neplăcute persoanelor care se confrunta cu asta, fie ca sunt femei sau bărbați.

Se știe că brunetele sunt mai predispuse să aibă părul gras decât blondele sau roșcate. În plus, părul drept absoarbe sebumul mai bine decât părul ondulat sau creț. În funcție de structura sa, părul poate fi subțire și gros; moale și tare, precum și sănătos sau slăbit.

După gradul de activitate al glandelor sebacee ale scalpului în trichologie, se disting: păr normal, uscat, uleios și mixt (gras la rădăcini și uscat la vârfuri). Pentru a efectua o îngrijire competentă și eficientă, trebuie să vă cunoașteți tipul de păr, deoarece produsele cosmetice selectate necorespunzător pot duce la o deteriorare si mai mare a stării părului.

Cauzele părului gras

Producția excesivă de sebum este motivul părului gras. În mod normal, secreția glandelor sebacee formează pe scalp o pelicula hidrolipidica subțire, care îndeplinește o funcție de protecție și protejează părul de suprauscare. Aceasta pojghita previne deshidratarea pielii, pătrunderea radiațiilor ultraviolete, particulelor de murdărie și creșterea bacteriilor dăunătoare. Numărul și activitatea glandelor sebacee sunt programate genetic, astfel încât, singura cale de corectare a acesteia poate fi alegerea corectă a liniei de produse și îngrijirea zilnică atentă a părului gras. În afara de asta, și factorii nutriționali, hormonali sau alți factori pot afecta starea părului.

De obicei, părul devine gras în perioada pubertății, în adolescență. Acest lucru se datorează faptului că, în timpul perioadei de modificări hormonale în organism, producția de testosteron crește, in consecinta se modifica sensibilitatea glandelor sebacee. Cu aceste modificări hormonale sunt asociate probleme precum pielea grasă, părul gras și acneea la adolescență. În plus, părul poate deveni mai gras ca urmare a stresului, a sarcinii, a menopauzei etc.

Activitatea excesivă a glandelor sebacee este stimulată de utilizarea alimentelor condimentate și murate, băuturi carbogazoase, alimente grase, fast-food, alcool și anumite medicamente. De asemenea, părul devine gras ca urmare a îngrijirii necorespunzătoare a scalpului (frecarea cu uleiuri hrănitoare și aplicarea de măști grase), purtarea pălăriilor din materiale sintetice etc. Starea părului se reflectă puternic în disfuncția glandelor endocrine, a tractului gastrointestinal și a sistemului nervos.

Un alt motiv pentru apariția părului gras este dermatita seboreică, care se manifesta nu doar la creșterea secreției de sebum, ci și la modificarea calității acestuia. Această afecțiune patologică este cauzată de ciupercile lipofile prezente pe piele și este însoțită de mătreața uleioasa, mâncărimi severe, bube ale scalpului și căderea părului.

Caracteristicile tipurilor de păr

Părul normal are un aspect sănătos, atragator. Se distinge prin luciu, elasticitate, textura matasoasa si vigoare. Un astfel de păr este ușor de coafat și își păstrează forma pentru o lungă perioadă de timp. Toate aceste calități se păstrează în părul normal timp de câteva zile după spălare.

Părul uscat arată lipsit de viață. Este greu de pieptănat și de coafat după spălare, se rupe usor și este despicat la capete. După spălarea părului uscat, există de obicei o senzație de încordare a scalpului. În același timp, părul uscat nu se murdărește mult timp și devine gras abia la sfârșitul celei de-a 7-a zile după spălare.

Semnele tipice ale părului gras sunt ingrasarea rapida a parului, uneori a doua zi dupa spalare, acea strălucire uleioasă, aspectul neîngrijit al parului. Efectiv, la câteva ore după șamponare, un astfel de păr se lipește în șuvițe separate, devine nearanjat și nu se mentine coafura.

Părul gras absoarbe rapid particulele de praf, substanțele mirositoare și, prin urmare, arată murdar si pot degaja un miros neplăcut.

Adesea, părul gras este însoțit de alte probleme – mătreață sau căderea excesivă a părului. Căldura, umiditatea ridicată și alte fenomene atmosferice cresc gradul de grăsime al părului. În cele mai multe cazuri, părul gras este combinat cu pielea grasă. Din punct de vedere estetic, părul gras este neplăcut la vedere.

Părul mixt este, in general, lung, nu este acoperit cu grăsime pe toată lungimea, are rădăcini uleioase și vârfuri despicate uscate.

Cum ne îngrijim părul gras?

Înainte de a vorbi despre cum să îngrijim părul gras, trebuie să înțelegem ce „nu-i place” acestui tip de păr.

Cu secreția crescută de sebum, nu se recomandă spălarea părului cu apă fierbinte, masarea capului, pieptănarea frecventă a părului cu o perie, coafarea cu uscător de păr și ondulator fierbinte, utilizarea de geluri și ceară pentru coafat. Nici împletituri strânse, sau agrafele metalice, deoarece aceste acțiuni stimulează formarea de sebum. În plus, este mai bine pentru persoanele cu păr gras să renunte la parul lungi și stilul complex în favoarea unei coafuri scurte, usor de intretinut.

Schimbarea dietei, renunțarea la obiceiurile proaste, luarea de complexe vitamine-minerale, alegerea produselor potrivite pentru îngrijirea părului contribuie la reducerea părului gras. În toate cazurile, tratamentul părului gras ar trebui să înceapă cu o vizită la un tricolog și o diagnosticare computerizată a stării părului și a scalpului, precum și o analiză spectrală a părului pentru microelemente.

In cazul in care, cauza părului gras constă în funcționarea necorespunzătoare a organelor interne, medicul poate recomanda o consultație cu alți specialiști (endocrinolog, gastroenterolog, ginecolog), studii suplimentare (analize de sânge, nivelurile hormonale, ecografie abdominală etc.).

Un medic tricolog vă va ajuta să alegeți o linie terapeutică pentru îngrijirea părului gras, care vă va permite să reglați activitatea glandelor sebacee și să mențineți un echilibru hidrolipidic normal al scalpului. Pentru a obține cel mai bun efect în îngrijirea zilnică, se recomandă utilizarea mai multor produse din aceeași serie – de exemplu, o mască, șampon, loțiune pentru păr gras.

Există diferite puncte de vedere cu privire la frecvența acceptabilă de spălare a părului gras. Unii experți susțin că spălarea frecventă nu reduce, ci doar crește secreția de sebum, în timp ce alții consideră că părul gras trebuie spălat pe măsură ce se murdărește. În orice caz, este mai bine să spălați părul gras dimineața, deoarece noaptea glandele sebacee lucrează cel mai intens. Șamponul trebuie aplicat de două ori, clătind bine părul cu apă caldă (dar nu fierbinte). Este mai bine să uscați părul predispus la ingrasare într-un mod natural, fără a folosi un uscător de păr.

Clătirea părului cu decocturi și infuzii din plante sau masarea scalpului cu acestea va ajuta la încetinirea eliberării de grăsime.

Plantele medicinale utile pentru scalpul gras sunt: aloe, urzica, salvie, scoarță de stejar, coada-calului. Un remediu popular pentru părul gras este spălarea cu chefir, iaurt, zer. Puteți adăuga câteva picături de uleiuri esențiale de bergamotă, trandafir, mentă, citrice in șampon sau in apa de clătire. Măștile cu argilă și henna incoloră pentru scalp au un bun efect de absorbție și regleaza sebumul.

Îngrijirea și tratamentul profesional al părului pot fi efectuate într-un salon de înfrumusețare folosind produse cosmetice medicale – fiole, măști sau un set de produse. Cea mai bună soluție pentru părul gras este tunsoarea scurtă sau medie, coafarea cu ajutorul spumelor, fixativelor care ridică părul de la rădăcini. Vopsirea părului gras nu este interzisă. Tratamentul și procedurile de restaurare a părului efectuate de un tricolog pot include ozonoterapia, mezoterapia, plasmoliftingul scalpului, crioterapia, darsonvalizarea, peelingul scalpului etc.

Distribuie
post-img
Prev post

BUNA DIMINEATA!

Next post

Smochinele

post-img