Clicky

Păpădia, planta extraterestră

Chiar dacă suntem în toiul iernii, cel puțin din punct de vedere calendaristic, ne-am propus să vă prezentăm o serie de plante pe care o să le găsiți proaspete începând din primăvară, așa cum este păpădia.
Legenda spune că păpădia s-a născut din praful de aur pe care îl lasă soarele când călătorește pe cer și că este o plantă extraterestră, fiindcă este capabilă să facă semințe fără să fie fecundată de fluturi sau de vânt.
Păpădia este o plantă erbacee, perenă, care înflorește din luna aprilie până la sfârșitul lui septembrie.
Datorită principiului amar, se întrebuințează ca tonic amar. Tonifică ficatul, glandele, combate litiazele, obezitatea și stimulează intestinele. De asemenea, păpădia scade aciditatea, normalizează circulația sângelui și este un drenor hepatic excelent, recomandă Eugen Giurgiu.
Păpădia ameliorează diabetul și este un diuretic natural foarte bun. Beta-carotenul din compoziția păpădiei este un antioxidant de excepție, indicat în toate formele de cancer sau de scădere a imunității organismului.
Cum se consumă:
Frunze proaspete- se pot consuma zilnic circa 50 g, adică o mână de frunze fragede tăiate mărunt, înainte de fiecare masă. Acestea pot fi înghițite ca atare sau stropite cu puțin suc de lămâie.
Infuzie. 1-2 lingurițe de plantă întreagă, cu rădăcină cu tot, uscată și mărunțită, se pun în 250 ml apă clocotită. Se acoperă timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3-4 căni pe zi.
Tinctură. 50 g de rădăcină, preferabil culeasă toamna, se mărunțesc și se pun într-un borcan cu capac. Se pune deasupra alcool alimentar de 70 de grade. Se ține timp de 15 zile la întuneric și se agită puternic de două ori pe zi. Apoi se strecoară și se po folosi câte 40-60 de picături, de trei ori pe zi, diluate cu 100 ml apă, chiar perioade lungi de timp.
Sirop. Se culeg flori de păpădie, se spală bine, apoi se pune puțină apă, cât să le acopere. Se fier timp de 3 minute, se strecoară și se adaugă zahăr ca la orice sirop. Se fierbe din nou pentru a primi consistența de sirop. Se va folosi câte o linguriță care se va pune în 250 ml de apă și se poate consuma cu orice alt sirop.
Atenționări speciale:
Sucul lăptos al păpădiei poate provoca intoxicații dacă se folosește în cantitate mare. Simptome: greață, diaree, modificarea ritmului inimii. Se poate administra cărbune medicinal. De asemenea, este indicat ca persoanele cu ulcer și gastrită să nu folosească păpădia, datorită faptului că poate cauza o suprasecreție de suc gastric.
Sursa: Eugen Giurgiu, „Cele mai folosite 17 plante pentru vindecare”

Distribuie
post-img
Prev post

VREAU SA STII!

Next post

Unghia încarnată - cauze, complicații, tratament

post-img