Clicky

OVĂZUL, ARMA SECRETĂ ÎN LUPTA CU COLESTEROLUL RĂU

Ovăzul este o planta cunoscută încă din Antichitate, la vremea respectivă fiind cultivat mai ales pentru hrana animalelor.

În timp, ovăzul a fost inclus și în alimentația oamenilor, fiind folosit pentru grișuri, pâine sau băuturi slab alcoolice.

Ovăzul este bogat în proteine, în calciu, dar este și o sursă importantă de vitamine, respectiv A și B, și minerale.

Boabele de ovăz conțin între șase și opt aminoacizi esențiali, care contribuie la reducerea colesterolului rău (LDL) și stimulează producerea de lecitină de către ficat, lucru care ajută la curățarea metalelor grele din organism.

Ținând cont de aceste beneficii pentru sănătate, ovăzul este numit, pe bună dreptate, și „regele” cerealelor.

Recomandări terapeutice

Potrivit recomandărilor acad. Ovidiu Bojor, ovăzul este eficient în tratamentul afecțiunilor gastrice și hepatice, pulmonare, uro renale, în regimul alimentar al afecțiunilor canceroase, în diabet și gută, în impotență și frigiditate, în astmul bronșic și în tratamentul asteniei.

Se recomandă folosirea, în special, sub formă de pulbere de ovăz verde liofilizat, o lingură la un pahar cu apă sau lapte.

Pe urmă, fulgii de ovăz sunt ideali pentru micul dejun, deoarece sunt hrănitori și cresc senzația de sațietate. Ovăzul este disponibil sub formă de fulgi, zdrobit, tărâțe sau făină.

Ovăzul este benefic și pentru piele, fiind un ingredient prezent în multe creme, unguente și săpunuri. Băile cu ovăz pot combate diverse boli, infecții și iritații ale pielii. Totodată, ovăzul poate fi folosit și ca remediu natural pentru tratarea herpesului.

Distribuie
post-img
Prev post

SCHINDUFUL, BENEFICII ȘI CONTRAINDICAȚII

Next post

ACTIVITATEA SPORTIVĂ NE FACE SĂ FIM MAI BUNI CU CEI APROPIAȚI

post-img