Clicky

OTITA LA COPII: Inflamația urechii la un copil

Infecțiile urechii sunt una dintre cele mai frecvente infecții la copii. Simptomele sale nu trebuie subestimate deoarece, dacă nu sunt tratate, poate duce chiar la probleme permanente de auz.
Cum să recunoști otita la un copil?
Urechea este un organ cu o structură foarte complexă. Este format din trei părți: urechea externă, urechea medie și urechea internă. Oricare dintre aceste zone se poate inflama. Deoarece otita medie este cea mai frecventă la copii, merită să știți că infecția poate afecta și urechea externă sau internă.
Otita externă – când să mergi la medic?
Otita externa, motiv pentru care vorbim despre ea, este un proces inflamator in interiorul auriculei si canalului auditiv extern. Pacienții se plâng în principal de dureri severe în urechi, o senzație de congestieși pierderea auzului.
Otita externă este numită si“otita inotatorului” – infectia apare, de obicei, in sezonul estival, cand facem baie intr-un lac sau mare. Mediul umed al canalului urechii este un loc ideal pentru creșterea bacteriilor, virusurilor și ciupercilor. Când avem simptome alarmante si dureri, ar trebui să mergem la medic. Tratamentul se bazează cel mai adesea pe utilizarea de medicamenteantibiotice sau antifungice.
Cauzele otitei medii la copii
În timp ce otita externă poate afecta atât copiii, câti adulții, otita medie acută este considerată una dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei. Apare de obicei ca urmare a unei infecții ale tractului respirator superior, copii au trompa lui Eustachie mult mai îngustă și mai scurtă (adică canalul care leagă urechea medie de gât), facilitând pătrunderea agenților patogeni în structurile profunde ale urechei respiratorii, provocând infecţie. Odată cu vârsta, pe măsură ce trompa lui Eustachie se prelungește, infecțiile devin mai puțin frecvente. Otita medie se rezolvă adesea până la vârsta de șase ani.
– Simptomele otitei acute la un copil
– Otita medie este foarte adesea precedată de o infecție a tractului respirator superior (rar are alte cauze). Primul simptom este o durere ascuțită, pulsantă la urechea medie, mai accentuată noaptea. Durerea poate fi însoțită de pierderea auzului și uneori febră. În cazul bebelușilor, să nu uităm la afecțiuni precum: febră, plâns, probleme de somn, diaree, vărsături și scurgeri purulente din ureche. In cazul unor astfel de simptome la cei mici trebuie neaparat să programati de urgenta o vizită la medic, care va efectua un examen otoscopic și va tratament adecvat.
– Tratamentul otitei. Este întotdeauna necesar un antibiotic?
– Infecțiile urechii la copii sunt cel mai adesea cauzate de viruși. Dacă acesta este cazul în cazul nostru medicul, va prescrie cel mai probabil analgezice și antipiretice. Dacă nu există nicio imbunatatire timp de 24-48 de ore, acesta este un semn că infecția a fost cauzată de bacterii.
– Într-o astfel de situație, tratamentul se va baza pe antibiotic care să facă față afecțiunilor chinuitoare provocate de otita medie. Tratamentul unei infecții bacteriene se bazează întotdeauna pe prescrierea unui antibiotic, iar otită medie tratată necorespunzător poate duce la complicații.
– Dacă o infecție a urechii la un copil a fost cauzată de viruși și este insotita de dureri si un nas care curge, este important sa îndepărtam secrețiile cât mai curând posibil. Putem face inhalare cu ser fiziologic sau mușețel sau putem apela la remedii homeopate.
– Otita medie nu trebuie subestimată, deoarece inflamația prelungită în această zonă poate duce la inflamarea urechii interne. Această afecțiune, numită și labirintită, provoacă amețeli, probleme de vedere, nistagmus, probleme de echilibru, greață și vărsături. În cazul otitei interne, este extrem de important să fie cat mai repede diagnosticata și să se trateze rapid. Un proces inflamator care se extinde poate pune chiar viața în pericol.

Distribuie
post-img
Prev post

CARTOFII, APROAPE SANATOSI DACA STII CUM SA-I PREPARI

Next post

PRIMA MENSTRUATIE

post-img