Clicky

Osteoporoza și riscul de fracturi

Osteoporoza și riscul de fracturi

Osteoporoza este o problemă frecventă de sănătate în care densitatea mineral-osoasă scade iar oasele devin mai fragile și mai puțin rezistente la un traumatism. Pacienții cu osteoporoză sunt la risc de a prezenta o fractură după un traumatism minim sau după o cădere din picioare.
Ce mă pune la risc de osteoporoză:
Sexul: femeile și în special femeile în postmenopauză sunt mult mai frecvent afectate comparativ cu bărbații.
Vârstă: riscul de osteoporoză și de fractură de fragilitate crește cu înaintarea în vârstă, femeile vârstnice fiind cel mai afectat grup.
Istoricul familial: diagnosticul de osteoporoză și istoricul de fractură de șold la un alt membru al familiei se asociază cu un risc crescut de osteoprooză.
Subponderea: se asociază cu o masă osoasă mai scăzută, respectiv un os mai fragil.
Atenție! Osteoporoza NU doare!
Durerea după o cădere și incapacitatea de a funcționa la fel ca anterior unui traumatism de orice intensitate necesită evaluare medicală de urgență! Fracturile secundare traumatismelor minime necesită evaluare endocrină ulterioară.
Ce patologii mă pun la risc de osteoporoză?
Patologii care asociază o malabsorbitie intestinală: boala celiacă, boli inflamatorii intestinale.
Bolile reumatologice: lupus și poliartrită reumatoida dar și artroză sau spondilita anchilozantă.
Hipogonadismul: la femei, menopauza și apariția ei prematură sau alte cauze care să determine amenoree. La bărbați, scăderea nivelul de hormoni sexuali poate apărea în anumite patologii cronice, anumite tratamente pentru cancerul de prostată, patologie hipofizară sau înaintare în vârstă. Boala cronică hepatică este un factor de risc.
Patologii cu afectarea metabolismului osos: hiperparatiroidismul primar și boala cronică de rinichi.
Diabetul zaharat: poate crește și riscul de cădere asociat unui episod hipoglicemic.
Boala pulmonară cronică obstructivă: e un factor de risc important de osteoporoză și fractură de fragilitate.
Boli endocrine: Sindrom Cushing, hipertiroidism, acromegalie.
Boli hematologice: Mielom multiplu, leucemie sau limfom.
Imobilizarea la pat de orice cauză, în general secundar unei patologii neurologice.
Diagnosticul de osteoporoză se pune în urma unui consult și a unei examinări osteodensitometrice cu aparat DXA. Este recomandat ca indicația de examinare să fie stabilită de către medicul specialist. Rezultatele examinării DXA necesită interpretarea medicului specialist. Investigația presupune o doză mică de iradiere și nu este dureroasă.
Cum se tratează?
Există tratamente medicamentoase care îmbunătățesc masa osoasă, sub formă orală (pastile) sau injectabilă. Cea mai utilizată și mai cunoscută este terapia cu Bisfosfonați. Indicația de tratament trebuie stabilită de către medicul curant în funcție de particularitățile fiecărui pacient. Nu există tratament mai bun, există o indicație mai bună. Unii pacienți cu forme mai severe pot necesita scheme care să cuprindă mai multe tipuri de medicație în funcție de evoluție.
Cum îmi mențin oasele sănătoase?
Dieta echilibrată, cu alimente care au un conținut crescut de calciu. Este recomandat că o femei să consume între 1000 – 1200 mg de calciu în fiecare zi. Suplimentele alimentare pot compensa aportul insuficient din alimentație. NU este indicată supradozarea, aceasta putând asocia reacții adverse! Este indicat menținerea unui status optim al vitaminei D. Recomandarea este de 800 UI pe zi de vitamina D la femei în postmenopauza și la bărbații peste 70 de ani.
Consumul de alcool și fumatul cresc riscul de fractură osteoporotică și duc la accelerarea scăderii masei osoase. Este recomandat evitarea sau scăderea consumului de alcool și oprirea fumatului.
Exercițiile fizice au un efect direct pe îmbunătățirea masei osoase care poate scade riscul de fractură.  Indirect, prin îmbunătățirea masei musculare, a echilibrului și a stării generale de sănătate mișcarea duce la scăderea riscului de cădere care poate cauza o fractură importantă. Recomandarea este de exercițiu fizic minim 30 de minute, cel puțin trei zile pe săptămână.
Evitarea căderilor este cea mai importantă măsură de prevenire a fracturilor osteoporotice. Controlul oftalmologic, evitarea medicamentelor care cresc riscul de cădere și evitarea suprafețelor alunecoase sau a locurilor nesigure sunt câteva măsuri care pot fi implementate. Majoritatea fracturilor osteoporotice se petrec la domiciliul pacientului.

Sursa: Institutul Parhon 

Distribuie
post-img
Prev post

Patru modificări ale unghiilor care nu trebuiesc neglijate

Next post

Cearcănele, semnătura realității moderne!

post-img