Clicky

ORTOREXIA SAU ILUZIA UNUI STIL DE VIATA SANATOS

Stilul de viață sănătos nu a fost niciodată atât de popular ca astăzi. Sunt promovate si foarte la indemana informații contradictorii despre beneficiile și daunele alimentelor, iar dietele la modă promit să ne scape de toate problemele, trebuie doar să renunți la jumătate din mancare. Dar, ce sa vezi, se imbolnavesc chiar si persoanele care respecta cu strictete regulile gasite atat de usor pe internet. Oare sa nu fie toate adevarate? Ce să crezi și ce să ignori sau cum sa inveti sa alegi recomandari care chiar iti vor fi de folos?

Dorința de a te alimenta „curat” și excluderea produselor dăunătoare a dat naștere unui fenomen nou și până acum puțin studiat – ortorexia. Aceasta este dorință obsesivă de a mânca doar alimente sănătoase și „corecte”. Drept urmare, o persoană exclude grupuri întregi de alimente, refuză să se întâlnească cu prietenii pentru a nu mânca ceva care nu este sanatos si corect, iar in plus își epuizează corpul făcând exerciții prea des.

Rădăcinile acestei probleme sunt psihologice. Persoanele cu stima de sine scazuta sunt predispuse la ortorexie, care, prin diete stricte, isi dovedesc singuri ca „merita ceva”. Și sunt, de asemenea, nemulțumiți de viață: controlându-și dieta, creează iluzia predictibilității propriilor vieți. Ortorexicii, de obicei, nu știu să sa se iubeasca pe ei înșiși: incalcând dietele stricte, încep să se învinovățească, chiar și atunci când organismul le dă semnale clare să se oprească.

Iată câteva simptome clare de ortorexie:

  • Respingerea unor grupuri întregi de alimente in favoarea unei diete „curate”

  • Preocuparea puternică cu privire la modul în care sunt procesate alimentele

  • Judecarea persoanelor care nu respectă regulile alimentare stricte

  • Pierderea imensă de timp și bani pentru planificarea meniului și achiziționarea produselor potrivite

  • Sentimente de vinovăție sau rușine că nu pot urma dieta

  • Refuzul alimentelor cumpărate sau preparate de alții.

Nimic din ce este drastic nu este sanatos sau util pentru corp. Chiar si cele mai periculoase alimente, in cantitati mici, pot aduce un plus de nutrienti necesari organismului. Asa ca, mizati pe varietate si echilibru, mai mult decat pe strictete si veti fi cu siguranta si sanatos si fericit.

Distribuie
post-img
Prev post

TOXINA BOTULINICA STERGE ANII DE PE CHIP

Next post

CURĂȚAREA SISTEMULUI LIMFATIC PRIN METODE NATURISTE

post-img