Clicky

OREZUL ALB VERSUS OREZUL BRUN

Orezul brun este promovat ca fiind mai sănătos, în timp ce orezul alb este demonizat de fanii alimentației sănătoase. Ca de obicei, adevărul este undeva la mijloc.

De ce orezul brun este considerat mai sănătos?

Există mai multe motive pentru care mulți oameni preferă orezul brun. Argumentul principal este că este un cereal integral. Diferența dintre orezul brun și orezul alb este că orezul brun este sub forma sa neprelucrată, de cereale integrale. In schimb, din orezul alb în timpul procesării sunt îndepărtate tărâțele și germenii.

Cerealele integrale sunt considerate mai sănătoase deoarece conțin mai multe fibre. Fibrele sunt un nutrient cunoscut pentru scăderea colesterolului, controlul zahărului din sânge și reglarea digestiei. Este adevărat că orezul brun are mai multe fibre decât orezul alb, deoarece este nerafinat, dar este important să luăm în considerare tipul de fibre.

Ce fibre are orezul brun? Există două tipuri de fibre: solubile și insolubile.

Fibrele solubile absorb apa si imbunatatesc digestia. Declanșează peristaltismul – contracții intestinale care ajută deșeurile să se miște prin corp. Fibrele solubile sunt, de asemenea, fermentate în tractul digestiv, ajutând la menținerea unui echilibru bun al bacteriilor din intestin.

Fibrele insolubile nu absorb apa sau enzimele. Deoarece nu se descompune deloc, formează o masă solidă în intestine. Când sunt consumate în cantități mari, pot provoca inflamații, disconfort, balonare, gaze și multe altele.

Orezul brun conține fibre insolubile și acest lucru vă poate afecta negativ intestinul. Orezul brun este bogat în fibre insolubile dure, iritante. Orezul alb nu este. Orezul brun este foarte greu de digerat de catre persoanele cu probleme intestinale. Este mai bine să mănânce alimente care conțin fibre solubile, care ajută la mentinerea sănătoasa a intestinului. Dacă vă confruntați cu probleme digestive, cum ar fi constipația și doriți să consumați mai multe fibre, luați în considerare adăugarea mai multor alimente cu fibre solubile în dieta dumneavoastră.

Ce substanțe nocive se găsesc în orezul brun?

Încă două motive pentru care ați putea dori să evitați orezul brun sunt acidul fitic și arsenul. Orezul brun conține acid fitic, cunoscut ca un antinutrient, deoarece blochează de fapt capacitatea organismului de a absorbi anumiți nutrienți precum fierul, zincul și calciul. Mâncatul prea mult poate duce în cele din urmă la deficiențe de vitamine și minerale. Orezul brun conține, de asemenea, mult arsenic, care este un metal greu toxic care, atunci când este consumat pe o perioadă lungă de timp, poate crește riscul de boli precum cancerul, bolile de inimă și diabetul de tip 2.

Se zice despre consumul de alimente albe procesate ca este dăunător. Dar, în acest caz, procesarea boabelor îndepărtează de fapt fibrele care cauzează inflamații (făcându-le mai ușor de digerat) și reduce acidul fitic și arsenicul, făcând orezul alb o alegere mai sănătoasă!

De ce orezul alb este considerat mai puțin sănătos?

Orezul alb are un indice glicemic puțin mai mare decât orezul brun, ceea ce înseamnă că poate crește mai mult nivelul zahărului din sânge. Dacă aveți deja diabet de tip 2, prediabet sau glicemie crescută, consumul de orez alb ar trebui mai bine controlat.

Dar, cel mai bine este să vă consultați medicul sau nutriționistul în această problemă.

Distribuie
post-img
Prev post

CAT DE PERICULOASE POT FI EXTENSIILE DE GENE SI MACHIAJUL PENTRU OCHI?

Next post

MUȘEȚELUL, PROPRIETĂȚI ȘI BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE

post-img