Clicky

OREION, SIMPTOME ȘI TRATAMENT

Oreionul, cunoscut sub denumirea medicală de parotidită epidemică, este o boală contagioasă care afectează glandele salivare.

Cei mai afectați sunt copiii și adolescenții din categoria de vârstă 10-19 ani, dar și adulții pot face această boală.

Simptome:

1.Glande salivare umflate si sensibile pe o parte sau ambele parti ale fetei. Acesta este probabil cel mai cunoscut semn al oreionului, anume obrajii umflati, inflamarea glandelor parotide (glandele salivare situate intre ureche si mandibila;

2.Febră și frisoane;

3.Dureri de cap;

4.Oboseală;

5.Pierderea poftei de mâncare;

Tratament:

În primul rând, apariția acestor simptome nu trebuie să mai amâne un control medical. Medicul specialist este cel care pune diagnosticul și care prescrie un anumit tratament. În cazul oreionului, se tratează simptomele asociate acestuia.

În general, oreionul se vindecă în aproximativ 2 săptămâni și doar în cazuri speciale este nevoie de spitalizare. Bolnavul trebuie să rămână izolat la domiciliu, să se odihnească, să consume alimente ușoare și să bea multe lichide, apă, ceaiuri și sucuri naturale.

Este important de menționat că această boală dă imunitate pe viață, fiind foarte rare cazurile în care o anumită persoană face oreion de două ori.

Distribuie
post-img
Prev post

PRIMA ANESTEZIE DIN LUME ȘI DIN ROMÂNIA

Next post

ALIMENTELE BOGATE ÎN GRĂSIMI ȘI ZAHĂR INFLUENȚEAZĂ CREIERUL ȘI DEPENDENȚA DE ACESTEA

post-img